Výchova chlapců v Bodø. Fotbal nad polárním kruhem

Post Image

Výchova chlapců v Bodø. Fotbal nad polárním kruhem

Play icon
21 minut

foto Nikola Marková, Pavel Jiřík ml. (bohemians.cz) a autor

Když dostaneme těsně před koncem zápasu třetí gól, aniž bychom dnes sami jediný vstřelili, sevřu si dlaněmi spánky, aby mi záchvat migrény nerozstřelil hlavu. Podívám se pod sebe, desetiletý syn brečí – nejdřív ho chci pohladit, nakonec mu dám herdu do zad. My starší jsme už s Bohemkou zažili i mnohem těžší chvíle, tak se nějak vzchopíme a rozjedeme další chorál: „Stálo to za to / klokani stálo to za to / stálo to za to!“

S fotbalovými výjezdy je to podobné, jako když sázíte sportku. Pokud jste normální, v jackpot nevěříte, ale kupujete si snění: co kdyby přece?

V mém případě takové snění ustává minutu před slosováním, na které se pak ani nedívám – najednou jsem v klidu a vím, že budu potěšen případnou stokorunou.

Co se týče výjezdu do norského Bodø, báječných bylo šest týdnů před zápasem. Už v květnu se k všeobecnému překvapení ukázalo, že Bohemka skončí v lize čtvrtá, a dostane tak šanci zahrát si evropské poháry. Poprvé po šestatřiceti letech – například já si na poslední dvojzápas s belgickým Beverenem nevzpomínám, bylo mi devět.

Synu Bartolomějovi je deset, na Bohemku chodil už s plínkou, dnes za ni i hraje, tak jsem se zařekl, že ať nám vylosují soupeře odkudkoli, pojedeme.

Načež začne ono krásné snění. „Chtěl bych do Portugalska,“ hlásí Bárt.

Podpořte Reportér sdílením článku