Všechno jsem vsadila na nejistotu, říká Helena Třeštíková

Post Image

Všechno jsem vsadila na nejistotu, říká Helena Třeštíková

Play icon
32 minut

foto Tomáš Třeštík

Jak se máte, Heleno? „Dělám, co mě baví, a to by člověk měl být šťastnej,“ vítá mě na Vyžlovce, kde mají Třeštíkovi chalupu, „ale to víte, život není jednoduchej...“ Její manžel Michael nám přinesl na zahradu kafe a zase zmizel, stará boxerka Bais ulehla do stínu, vůkol klid a mír, Helena Třeštíková tři hodiny trpělivě vypráví. Nebo jinak: ona se často i ptá, má to v krvi, ale stejně dnes tak nějak proplujeme celým jejím životem.

Co vám poslední dobou schází ke štěstí?

Hodně třeba prožívám dění na Ukrajině. Vzpomínám, jak jsem v dětství hltala tehdy populární sovětské knížky o Vaskovi Trubačovovi, Zoje Kosmoděmjanské a podobně – zvlášť babička, velká antikomunistka, z toho šílela. Ale mě ty knížky bavily a odnesla jsem si z nich narativ, že lidstvo prožilo hroznou válku, poučilo se a nic takového už se nemůže opakovat. Pak jsem sice dospěla, ale tohle přesvědčení ve mně donedávna nějak přetrvávalo.

A najednou máte strach?

Jsem zvyklá dívat se na zprávy, protože je vnímám jako předěl mezi dnem, kdy se pracuje, a večerem, kdy si člověk může třeba číst. No a v těch zprávách vidím až příliš tanků a výbuchů jen kousek od nás, takže ano – mám pocit, že nás Rusko ohrožuje, a ta hrůza na Ukrajině mě deptá.

Myslíte, že se poměrně dramatické dění promítne do vašich dokumentů?

Rozhodně. Do časosběrných dokumentů se doba propisuje vždycky, a když teď třeba děláme další pokračování Manželských etud, tak tam veřejné dění vynikne víc než jindy: covid, vypjaté volby sněmovní i prezidentské, k tomu ta válka…

Přečtěte si také

V Manželských etudách sledujete příběhy šesti párů, které se vzaly počátkem osmdesátých let. Většinou se pak rozpadly, ale ti lidé žijí a až na pár výjimek se nechávají natáčet dál.

Ano, už jsou to šedesátníci.

O kolika z nich byste řekla, že jsou dnes v pohodě a spokojeni se svými životy?

Přinejmenším dva muži žijí podle mě šťastně. Jeden z nich je Stanislav, který se zabývá technikou, počítači a teď má hvězdárnu. Bydlí na venkově, fotí hvězdy, pořád tu hvězdárnu vylepšuje, při natáčení před pár měsíci si pochvaloval novou 3D tiskárnu.

A ten druhý?

Podpořte Reportér sdílením článku