Hranice chuti. Příběh restaurace Essens

Post Image

Hranice chuti. Příběh restaurace Essens

Play icon
25 minut

foto Tomáš Binter

Špičková kuchyně nemusí být jen v hlavním městě. Dokonce nemusí být vůbec ve městě. Mladý šéfkuchař Otto Vašák se svým týmem v restauraci Essens láká hosty na kouzelné chutě do Hraničního zámečku na samém okraji republiky. Vaří z místních surovin a ukáže vám, že i obyčejný hrášek může být neobyčejně dobrý.

Když si ten pěkný zámeček Liechtensteinové na počátku 19. století stavěli, posunula se zrovna hranice mezi Markrabstvím moravským a arcivévodstvím rakouským tak, že nově procházela středem pozemku i stavby. Prý ji tvořil potok vytékající z vázy u sochy ležící nymfy. Proto zámeček dostal jméno Hraniční.

Po vzniku Československa a následném připojení Valticka v roce 1920 se stavba opět ocitla v moravském vnitrozemí, nicméně jméno jí zůstalo dodnes. Pro přilehlý hotel se dokonce používá francouzská verze Chateau de Frontiere.

Krásnou stavbu v klasicistním stylu na břehu hlohoveckého rybníka obklopuje upravená zahrada. To nejzajímavější se však skrývá uvnitř budovy: jde o restauraci Essens pod vedením mladého šéfkuchaře Otto Vašáka. Specializuje se na zážitkovou gastronomii – a zcela bez přehánění lze říct, že kombinace prostředí a chutí dělá z návštěvy tohoto podniku zážitek skutečně mimořádný.

Přečtěte si také

Sígr s hvězdným cílem

Otto Vašák při popisu vlastního dospívání opakovaně použil slovo sígr. V pracovní kariéře pak prý zase občas narážel na to, že má „problém s autoritami“.

Kdyby posílal někam svůj životopis, asi by pro tyhle vlastnosti mohl používat slova jako přímý, otevřený nebo cílevědomý.

Podpořte Reportér sdílením článku