Stávkovat lépe než Reagan

Post Image

Stávkovat lépe než Reagan

Play icon
10 minut
Budoucí americký prezident Ronald Reagan v roce 1946, kdy byl hercem a odborářským bossem (na snímku nahoře). Spolu s ním filmové hvězdy Henry Fonda (druhý zleva) a Gene Kelly (vpravo) a také první Reaganova manželka herečka Jane Wyman.

foto ČTK/Profimedia.cz

Hollywoodští herci po více než šedesáti letech stávkují. Tehdy je vedl Ronald Reagan, který paradoxně později coby prezident Spojených států pozici odborů omezoval. Nynější stávka zapadá do rostoucího sebevědomí amerických zaměstnanců v posledních letech.

Po pódiu kráčí muž v obleku, drží transparent. Dříve než si stihnete ceduli přečíst, přitáhnou váš zrak plameny, které šlehají z jeho obleku: Mike Massa je filmovým kaskadérem a zaskakoval například za Harrisona Forda v letošním Indianu Jonesovi.

„SAG-AFTRA stávkuje!“ hlásá jeho cedule. SAG-AFTRA je zkratkou jména Screen Actors Guild – American Federation of Television and Radio Artists: jde o odborový svaz primárně amerických filmových herců. Ti se v půlce července přidali ke stávce svých scenáristických kolegů – napříč filmovým průmyslem ve Spojených státech teď stávkuje okolo 170 tisíc zaměstnanců.

O co jim jde? Média hodně píší o potenciální automatizaci filmového průmyslu: scenáristé i herci se bojí, že je filmová studia začnou nahrazovat umělou inteligencí, alespoň částečně. Většina z nich se v tuto chvíli neobává, že by o práci přišli úplně. Může se ale stát, že herce si zavolají na jeden natáčecí den a zbytek jeho práce si nahradí počítačově vygenerovanou postavou: herec tak dostane proplaceno pouze minimum hodin. A obdobné to může být u scénářů – krátký scénář může umělá inteligence rozepsat do více dílů.

Bezprostřednější vliv na nízké mzdy mnohých pracovníků Hollywoodu však v současnosti nemá umělá inteligence, ale podoba smluv týkajících se honorářů za filmy a seriály, které po promítání v kinech a vysíláních tradičními televizemi končí na streamovacích službách typu Netflix nebo HBO Max. Odboráři se dožadují, aby byla alespoň dvě procenta zisků ze streamování vyhrazena pro účinkující. Právě to také byla jedna z věcí, na nichž se vyjednávání se studii zhroutila.

Možná si říkáte, že hollywoodští herci jsou poslední, od koho byste čekali stávku, vždyť jsou přece bohatí… Na mítincích herecké odbory využívají plně svých slavných tváří – stávku jich podporuje celá řada: od Meryl Streep až po herce letošních hitů léta Barbie a Oppenheimer. Ale hvězdné tváře i mzdy mohou mást. Osmdesát procent členů SAG-AFTRA vydělává méně než 26 tisíc dolarů ročně. Rozpočítáno na české koruny to vychází na něco kolem 50 tisíc měsíčně, přičemž je nutno brát v potaz, že na poměry Spojených států a obzvlášť drahého Los Angeles, jehož je Hollywood součástí, jde o mizerné peníze. Podle statistik amerického Úřadu pro pracovní statistiky vychází letos mediánový roční příjem na něco pod 60 tisíc dolarů: jde o částku, která rozděluje populaci na dvě stejné skupiny, z nichž polovina má příjem vyšší, než je tato částka, a polovina má příjem nižší, než je tato částka.

Nepravděpodobný Reagan

Podpořte Reportér sdílením článku