Kvóty a upalování

Post Image

Kvóty a upalování

Play icon
5 minut

ilustrační foto ČTK/Profimedia.cz

Stále ještě žije myšlenka, že mají existovat úřední kvóty, které vyhradí speciální místa ženám: třeba na stranické kandidátce. Když se úřad pustí do podobného dirigování spravedlnosti, dopadá to zle.

Piráti se pohádali, jestli mají bojovat za povinné kvóty pro ženy, nebo za jejich zákazy. Šlo o to, zda má být kandidátka do europarlamentu povinně složena ze stejného počtu kandidujících mužů a žen, přičemž žena a muž by se střídali od prvního po poslední místo. Ale v pirátském vnitrostranickém referendu návrh narazil na odpor.

Že se o to vůbec přeli. Jako by se dávno nevědělo, že všude, kde se úřad pustí do takového dirigování spravedlnosti, dopadá to zle.

Už když řádila inkvizice, vyskytovali se humanisti, kteří usilovali o spravedlivější posuzování, kdo je čarodějnice a kdo ne. A o lidštější tresty pro právem usvědčené. Myšlenku, že úřady se nemají čarodějnicemi vůbec zabývat, jelikož je to zjevná pitomost, zamítali i ti humanisti, protože by vznikl chaos. Čarodějnice by si mučil a upaloval kdekdo a některé skutečné čarodějnice by ani nebyly v tom zmatku odhaleny. Trvalo dlouho, než se prosadilo, že čarodějnictví je nesmysl a upalování žen zvrhlý sport pro úchyly. Zastánci spravedlnosti si museli najít nová působiště, která se nehledala obtížně. O kádrování, přidělování, zamítání a trestání či naopak prosazování dobra z rukou komisařů byl mezi lidskou havětí vždy velký zájem.

V Severní Koreji přiřazovali k sobě svatebčany na okresních sekretariátech komunistické strany podle vědeckých kritérií, aby se k sobě dostali odpovídající jedinci, kteří by spolu plodili ještě lepší Korejce, než jsou na těch sekretariátech. Vyprávěl mi o tom kdysi s pýchou, kam až marxistická věda dosáhne, český Korejec (nebyl to Okamura), který to v Severní Koreji dobře znal. Nevím, jestli to praktikují dodnes. Důležité je, vyprávěl tehdy korejský stalinista, že lidé si to sami kazili. Švindlovali jména a průkazy, podpláceli komise, aby se k sobě dostali ti, kdo se k sobě dostat chtějí. A když se to nepovedlo zešvindlovat na úřadě, prohodily si pak dvojice doklady, přestěhovaly se, tvrdily, že ten či ta je někdo jiný, a nakonec, po nesmírném trápení a kombinační genialitě, kterou jenom láska umí, se k sobě dostali ti praví, podle komisí nepraví. Víra ve vědecký marxismus, který nás učí popohánět lidi k dobru, zkrátka žije.

Teorie o kvótách pro ženy vstává z mrtvých. Myslím, že ji oživují muži, kteří mají všude v úřadech většinu a dobře se jim do problému diskriminace žen rejpe. Některé ženy se dají nachytat, do úřadů se hlásí a muži si pak libují: my musíme všude vládnout, podívejte, co natropily ženy v komisi! Chytré ženy na ty teorie spravedlivých kvót neskáčou. Nemají zapotřebí, aby na ně padal jejich potupný stín. A navíc je dnes mnohem víc pohlaví než dvě a vznikají další a další, která by si také zasloužila vlastní spravedlivé kvóty…

Málokdo řekne přímo, že pozitivní diskriminace je stejná hloupost jako ta negativní. Budeme se zas handrkovat o zjevném a vyzkoušeném nesmyslu, že by o pracovní místa zápasila pohlaví uchazečů, ne schopnosti. Držme Pirátům palce, aby se tématu zbavili, jak to dokázali s bláboly o kontrole lidí, zda bydlí doma, či jinde, pomocí elektroměrů.

Nejde však jen o Piráty a kvóty. Podobných opatření, která lidi otravují, ačkoli to otravování nikdo nepotřebuje, praktikuje politika hodně. Jsou většinou malicherná, ale v součtu stvrzují pořekadlo, že stokrát nic umoří osla. A z toho nic se v politickém zápasu na obzoru rodí těžkopádná černá mračna, z nichž bijí marné blesky. Rozum říká není toho moc, o co by se stát měl starat. Praxe říká, že čím víc je toho, o co se stát stará, tím více dobra nám nadrobí. Přitom čím víc by se toho škrtlo, tím lépe by se vládě spořilo a nám lépe dýchalo.

Podpořte Reportér sdílením článku