Zelený projekt? Bankám se to líbí

Post Image

Zelený projekt? Bankám se to líbí

Play icon
16 minut

foto ČTK/Profimedia.cz

Stroje, které recyklují odpad ze staveb, takže méně zatěžují přírodu: odpad pak totiž nekončí na skládkách. Areál s výrobními halami, restaurací, kavárnou a školkou, který bude energeticky co nejvíce soběstačný. To jsou příklady zelených projektů, na které půjčují české banky – jejich zájem o takovou činnost roste. Jde o investice, které mají šetřit nejen životní prostředí, ale i firemní pokladny.

Stavební suť, kamení či torza asfaltu se tyčí do výšky v roztříděných haldách. Jde o odpad ze staveb, který by dřív skončil na skládce. Tyto hromady ale čeká jiný osud – znovu se využijí místo štěrku a písku, který by se jinak musel vytěžit z lomů, což by zatížilo přírodu.

Společnost Silnice Nepomuk ze stejnojmenného západočeského městečka, které proslavilo natáčení filmu Černí baroni, před časem pořídila stroje na recyklaci stavebního odpadu. Právě jí zmíněné haldy patří a využije je například při stavbě parkovišť, chodníků a dalších projektů, které v regionu buduje.

Díky třem novým strojům (nakladač, drtič a třídič), které dokážou stavební suť a další materiál ze staveb rozdrtit a roztřídit tak, aby se dal znovu použít, putuje na skládky až o 95 procent méně stavebních a demoličních odpadů.

Míra úspory financí a materiálu podle technického ředitele firmy Lukáše Skaly závisí na typu stavby. Průměrně se na stavbě znovu spotřebuje osmdesát procent toho, co se vybourá. Finanční úspora pak činí jeden až dva miliony korun ročně.

Stroje nebyly levná záležitost a firma se k jejich pořízení odhodlala zejména díky dotaci, která pokryla zhruba třetinu z celkové pořizovací ceny 16,5 milionu. Zbytek financovala úvěrem od úvěrové leasingové společnosti SGEF, která je součástí skupiny Komerční banky. „Od podání dotace k jejímu schválení to trvalo možná rok,“ vzpomíná Lukáš Skala, když si v areálu stavebního dvora a betonárny na okraji města jdeme prohlédnout zmíněnou techniku.

Podpořte Reportér sdílením článku