Investice do nemovitostí: Hemžení mezi kancelářemi

Infografika: Magazín Reportér

Investice do dobrých kancelářských budov jsou považovány za jisté uložení peněz. A těch je na trhu opravdu dost. I proto se letos očekává, že řada kancelářských objektů v hlavním městě změní majitele. Další se stavějí a ještě více se jich plánuje.

V místech, kde se pražská magistrála po stoupání od Nuselského mostu láme na rovinu pankrácké pláně, září do podvečerního šera nová oblá kancelářská budova. Uvnitř – navzdory relativně pokročilé hodině – cinkají talíře a příbory v jídelně pro zaměstnance antivirového gigantu Avast: ti si tam zaskočili na jídlo zdarma, tedy pokud už neodpočívají v relax zóně.

Ona budova se jmenuje Enterprise a je to nejnovější, opravdu velký přírůstek pražského i českého trhu s kancelářskými prostorami.

Enterprise má celkem 32 000 čtverečních metrů, což znamená, že zvedla kapacitu pražského trhu prémiových kancelářských prostor o jedno procento. Je to případ stavby, která je snem každého developera. V češtině se občas používá rčení „všechno špatně“, tady by se, přinejmenším z realitního pohledu, hodilo použít „všechno dobře“.

Podstatná část domu byla pronajata už před zahájením stavby. V tomto modelu, zvaném „pre-construcition pre-lease“, se podaří budovat jen úplné minimum staveb. Daleko obvyklejší je, že se komerční prostory pronajímají až ve fázi mezi zahájením stavby a kolaudací nebo až po zkolaudování. Nájemcem zhruba poloviny prostor je prosperující silná firma Avast, která nijak nešetřila na vybavení. Úspěšně se podařilo pronajmout i další části budovy a na počátku března už zbývalo jen minimum prostor volných.

O tuhle moderní budovu na dobrém místě, s pohodlným přístupem k metru a vybaveností v okolí je mezi investory na pražském realitním trhu mimořádný zájem. Podle informací magazínu Reportér toho hodlá stávající majitel využít a prodat ji v balíčku s podstatnou částí, nebo dokonce s celým portfoliem Erste Group Immorent, kam projekt Enterprise vedle několika dalších kancelářských komplexů patří.

Čtyřka jasně vede

Podpořte Reportér sdílením článku