Zavření hranic bylo drahé. Pro nás i pro stát

Post Image

Zavření hranic bylo drahé. Pro nás i pro stát

Play icon
15 minut

foto Tomáš Binter

Cigarety nikdy nekouřil, a přesto už dvacet let dělá manažera v tabákovém průmyslu. Od ledna je Štěpán Michlíček (45) šéfem koncernu British American Tobacco pro Česko a Slovensko. V rozhovoru popisuje, jak stát přišel po zavření hranic o miliardy, i to, že by bylo rozumné více zdanit „nové formy“ užívání nikotinu.

Pracoval jste v Británii a pak v Polsku, v lednu jste se vrátil do Česka. Jste rád, že jste v době koronavirové krize zpátky doma?

Určitě jsem rád, že jsem s rodinou. Posledních pár měsíců, které jsem trávil v Polsku, už jsem měl rodinu v Česku a jezdil za ní jen na víkendy, to by samozřejmě teď bylo celé jinak. A jsem rád v Česku i proto, že nemám žádnou jazykovou bariéru. Je příjemné, když manažer zná jazyk oné „frontové linie“, tedy například obchodních zástupců.

Do Česka jste se při práci v BAT vracel už podruhé. Táhne vás to střídavě sem a do světa?

Když jsem pracoval v Londýně, bylo to velmi zajímavé období. Jak po soukromé stránce, tak i pracovní. Pak jsem získal místo středoevropského ředitele marketingu, ovšem tehdy ještě sídlila regionální centrála v Praze. To byl první návrat. Následně se centrála odstěhovala do Varšavy a já s ní. A teď jsem se vrátil podruhé. Podařilo se tak dobře skloubit potřeby rodiny a novou pracovní výzvu.

Vakcína a malé rostlinky

Jak se na prodejích tabákových výrobků v Česku projevila koronavirová krize?

Pozorujeme dva hlavní trendy. Jedním je přesun prodejů do online prostředí. U klasických cigaret je to jen v omezené míře, ale v případě těch modernějších výrobků, jakými jsou nikotinové sáčky, zařízení na zahřívání tabáku (zahřívají tabák bez hoření – pozn. red.) nebo elektronické cigarety, je ten trend velmi silný. A druhým trendem je, že jsou lidé ohleduplnější k sobě i okolí, a tak vidíme, že více dospělých kuřáků volí právě ty alternativy, které jsou potenciálně méně škodlivé než klasické kouření.

Lidé byli více doma a tam asi tak často nekouří…

Myslím, že uvnitř bytu už kouří málokdo. A také to může být tím, že kuřáci nemusí být vůči svému okolí úplně upřímní. Pokud tedy před blízkými nepřiznávají, že kouří – například rodiče před dětmi –, jsou třeba nikotinové sáčky mnohem diskrétnější variantou. Už před pandemií byl patrný příklon k alternativním variantám užívání nikotinu, a nyní se ještě zvýraznil.

Prodej klasických cigaret tedy klesl?

Na českém trhu byl patrný pokles. Projevil se i v běžné prodejní síti, ale hlavně zcela zmizel příhraniční trh, který je velice podstatný. Netýká se to jen tabákových výrobků, ale i pohonných hmot, alkoholu či služeb. Pro samotný tabákový průmysl představuje příhraniční obchod, tedy zejména nákupy německých a rakouských občanů, asi třicet procent celého republikového trhu.

Tolik?

Podpořte Reportér sdílením článku