Poklady v údolí jelenů

Sudy s whisky.

foto David Neff

Skotskému městečku Dufftown se občas přezdívá „hlavní město whisky“. Velkou zásluhu na tom mají dvě palírny vybudované na konci devatenáctého století Williamem Grantem a jeho rodinou: Glenfiddich a The Balvenie. V jejich sudech už desítky let zrají mimořádné nápoje.

Když přijíždíte do městečka Dufftown v hrabství Banffshire na severu Skotska od nejbližšího většího letiště v Aberdeenu, ocitnete se v poněkud ospale působící obci s řadou malých krámků. Pokud ale na hlavní křižovatce v obci zabočíte doprava a sjedete z mírného kopečka, objeví se asi po kilometru hlavní místní poklad, palírny Glenfiddich a The Balvenie. Obě spolu sousedí, obě patří společnosti William Grant & Sons a obě hrají velkou roli v historii i současnosti skotské whisky.

Starobylé kamenné budovy doplňují o něco modernější stavby, a když později vstoupíte, zjistíte, že se uvnitř sice pilně pracuje, ale nespěchá. Ono ani není proč, výroba whisky má velmi pevně stanovená pravidla a časy pro každý krok. Od sladování a rmutování, kdy se slad rozdrtí a smíchá s horkou vodou, přes kvašení až po destilaci. Nic nejde ošidit nebo urychlit, tím méně pak zrání v sudech, kde whisky stráví dvanáct, patnáct, ale třeba i jedenadvacet, či dokonce padesát let.

Glenfiddich, což ve skotské gaelštině znamená Údolí jelenů, je vůbec největším světovým producentem takzvané single malt whisky. Označení single malt znamená, zjednodušeně řečeno, že se whisky vyrábí pouze ze sladového ječmene a že je kompletně produkována v jedné palírně. Zatímco blended whisky je míchána z produktů více palíren a mohou se do ní přidávat i whisky, které se vyrábějí z jiných obilnin než jen z ječmene. Příznivci na single malt whisky obvykle oceňují, že bývá chuťově zajímavější a že v chuti se více projevují specifické místní podmínky a výrobní postupy.

Palírnu Glenfiddich vybudoval William Grant. Nejprve dvacet let pracoval v jiné místní palírně dodnes slavné značky Mortlach, aby nakonec o míli dále směrem k severu začal budovat svou vlastní. Spolu se svými dětmi, sedmi syny a dvěma dcerami, se podle legendy pustil v létě roku 1886 do stavby vlastníma rukama, kámen po kameni. Za necelý rok a půl měli hotovo a palírna spustila provoz.

O dalších pět let později, v roce 1892, pak rodina Grantových začala budovat sousední palírnu, The Balvenie. A nedlouho potom se zrodila i dodnes známá značka „blended whisky“ Grant’s.

Podpořte Reportér sdílením článku