Než vystřelí zátka z lahve
10. prosince 2017
Reportér 12/2017 · Číslo 40Nikdy se neprodá a nevypije tolik sektu jako právě koncem roku. Víte, jak se sekt vyrábí? A že z různých skleniček chutná stejné víno pokaždé jinak? Ondřej Beránek o tom ví hodně, už pět let vede největší českou vinařskou firmu Bohemia Sekt.
Byly to oslavy narození mých dcer, což bude zanedlouho sedmnáct a dvanáct let, takže už si nevzpomenu, jaký sekt to přesně byl.
Nejraději mám sekty z řady Bohemia Sekt Prestige. A zcela zvláštní vztah mám k sektu Chateau Radyně.
Je to extra suchý sekt vyráběný klasickou metodou kvašením a zráním v lahvi, pojmenovaný po zřícenině hradu nad Starým Plzencem. Je také nejdéle nepřetržitě vyráběným sektem v České republice, od roku 1945.
Řada jich vznikla mnohem dříve, ale Chateau Radyně je jediný sekt, který se u nás nikdy nepřestal vyrábět – od skončení druhé světové války nepřetržitě až dodnes.
Zrovna Sovětskoje igristoje moc nepamatuji, u nás v okolí Plzně nebývala tehdy šumivá vína zrovna tím nejvyhledávanějším alkoholickým nápojem. Ovšem konzumace sektu se od té doby změnila velmi výrazně. Lidé se pomalu, ale jistě postupně přiklánějí k sušším sektům, byť největším favoritem je stále demi sec (polosuchý sekt – pozn. red.). Sekt také postupně přestává být nápojem jen pro ty nejslavnostnější příležitosti, ale častěji se pije i v běžnějších životních situacích.
Podpořte Reportér sdílením článku
Zakladatel magazínu Reportér.