Italské srdce v českých bublinkách
9. března 2017
Reportér 3/2017 · Číslo 31Tenhle člověk se umí nadchnout. Pro byznys i pro své koníčky. Ať mluví o produkci minerálek, investicích do nemovitostí, nebo o sbírání historických závodních aut, vždy mu svítí oči. V Česku působí Alessandro Pasquale už čtrnáctý rok, ale jestli se u nás něčemu opravdu nenaučil, pak je to skepse a skuhrání.
Z mého pohledu samozřejmě nejlépe celé dva litry. Ale vážně, dospělý člověk by měl vypít dva litry vody, nikoli slazených limonád nebo třeba piva, protože ty tolik k hydrataci organismu nepřispívají. A pokud by pil slabě nebo středně mineralizovanou vodu, a ne třeba takovou, jaká je v horkých lázeňských pramenech, tak skutečně může pít výlučně minerálku.
V případě neochucených minerálek je to kolem šedesáti litrů na osobu ročně, tedy kolem šesti set milionů litrů.
Zdaleka ne. To číslo roste a dál poroste. U nás se ročně vypije zhruba dvě stě litrů balených nápojů na osobu. A tím, že lidé preferují zdravější životní styl, se zvětšuje podíl minerálky na úkor ostatních nápojů. To je celosvětový trend.
Jednak se snažíme stále zlepšovat naši efektivitu. A také jsme v unikátním okamžiku, kdy je většina vstupních nákladů na nízkých cenách. Je to doba, která výrobcům nealko nápojů přeje.
Například elektřina, sklo, cukr, ale třeba i doprava díky nepříliš vysokým cenám ropy. Počítáme ale samozřejmě s tím, že to nebude trvat věčně a že ceny vstupů zase porostou. U některých se to už děje.
Podpořte Reportér sdílením článku
Zakladatel magazínu Reportér.