Slovenský miliardář s odkladem

Muž, který se za privatizace v mečiarovských časech dostal k papírnám v Ružomberku, plánuje přesun svých aktivit do Prahy.

Jeden z nejbohatších Slováků, Milan Fiľo, chce přesunout těžiště svých aktivit do Prahy, konkrétně do paláce naproti Obecnímu domu. Muž, který se za privatizace v mečiarovských časech dostal k papírnám v Ružomberku, plánuje přeshraniční sloučení firem. Výsledkem by mělo být, že slovenský ECO-INVEST zanikne a jako nástupce bude existovat firma, která dnes jen s mírně odlišným názvem (ECO-INVESTMENT) působí v Česku.

Tento plán ale bude nutné přinejmenším na čas odložit. Okresný súd Bratislava I nedávno vydal předběžné opatření, kterým slučování slovenské a české firmy pozastavil. Vyhověl tak stížnostem zaměstnanců ružomberské papírny, kteří měli podle privatizačního projektu získat podíl na vlastnictví. Fiľo jim ale nikdy žádný podíl nepřenechal. Zástupce zaměstnanců argumentuje tím, že kdyby nyní došlo k přeshraničnímu slučování, slovenské akcie by zanikly a lidé z papírny už by se prakticky neměli o co soudit.

Problém se zaměstnanci není podle informací magazínu Reportér jediný, který může Fiľa v souvislosti s privatizací potkat.

Svých nároků se chce domáhat také jedna z osob, které tvořily privatizační strukturu při nákupu papíren. Fiľo jako kdyby v jednu chvíli „zapomněl“, že má ve firmách společníky a hrál na sebe. Později se s některými z nich vyrovnal, ale nikoli se všemi.

Devětačtyřicetiletému slovenskému miliardáři tak v poslední době komplikují situaci stíny z dávné minulosti. Ružomberská papírna, kde má – i po prodeji 51 procent nadnárodnímu koncernu Mondi – Fiľova skupina klíčový vliv, je přitom nejcennější součástí jeho impéria. Loni vykázala tržby 512 564 000 eur a zisk 71 840 000 eur (tj. bezmála dvě miliardy korun).

Případ sporů o ružomberský papír bude zajímavé i nadále sledovat.

Podpořte Reportér sdílením článku