Haló, tady 21. století…

Lex Babiš je možná rozumná věc, ale se souběhem vlastnictví internetových médií a ministerskou funkcí si poslanci hlavu nijak nelámali. Asi považují internet za méně důležitý – a v tom se mýlí.

Nic naplat, nebudu ministrem. Dávno už jsem se smířil s tím, že se nestanu ani slavným fotbalistou, ani superúspěšným vynálezcem; nyní přišlo i poznání, že na mne nečeká vládní kariéra.

Ne snad, že by mi to někdo nabízel nebo že bych o to stál – chraň pánbůh. A o tom, že bych měl pro nějaký resort odpovídající kvalifikaci, už nemůže být vůbec řeč (i když nedostatek kvalifikace se dnes zjevně za překážku tak úplně nepovažuje). Účast ve vládě mi teď zakazuje zákon. Kdo vydává celostátní periodický tisk nebo provozuje celoplošnou televizi či rádio, nemá podle nové úpravy ve vládě co pohledávat.

Aby bylo jasno – podle mne jde o docela rozumné rozhodnutí; zvláštní ovšem je, že zákon jaksi nevzal na vědomí existenci internetu. Se souběhem vlastnictví internetových médií a ministerskou funkcí si hlavu nijak neláme. Takže v konečném důsledku by mohl klidně ve vládě sedět majitel Seznamu či Parlamentních listů, ale majitelé časopisu Pastelka mají smůlu. Snad se s tím v Pastelce nějak vyrovnají…

Trochu smutnější je však představa, že si buď poslankyně a poslanci myslí, že mají noviny větší vliv než webové zpravodajství, nebo jim internet přišel pro definici střetu zájmů moc komplikovaný, a tak ho prostě vynechali. V prvním případě se hluboce mýlí – noviny už mají dnes výrazně menší dosah i vliv a nic se na tom nezmění. Z toho automaticky plyne i to druhé: tvářit se, že internet neexistuje, prostě nepůjde.

Kolegové ctihodných zákonodárců z městských radnic se budou muset do světa technologií vypravit docela rychle. Města se totiž právě ocitají na prahu poměrně rozsáhlé digitální revoluce. Nové možnosti jim umožní změnit řízení dopravy, okamžitě reagovat na kritické situace, ale také výrazně zlepšit komfort pro obyvatele. Pokud to budou chtít starostové, radní a zastupitelé pro svá města využít a zároveň neskočit na lep různým prodavačům deště, bude potřeba, aby se důkladně naladili na 21. století. Třeba se pak časem přelije nový svět i do starobylých budov parlamentu.

Milé čtenářky, milí čtenáři, přeji vám krásné podzimní dny a příjemné čtení.

Podpořte Reportér sdílením článku