Investice, kterou si vypijete

ilustrační foto Profimedia.cz.

O ukládání peněz do vína

Je to neklamná známka bohatnutí (alespoň části) české společnosti. Vedle tradičních investičních instrumentů přibývá i těch méně obvyklých. Budete-li chtít, můžete i přes české firmy a fondy investovat například do koní, uměleckých děl nebo do takzvaného investičního vína.

Již několik let operuje na českém trhu investiční fond Wine Investment Partners, který právě takové investice zprostředkovává. Vína pro fond vybírá a nakupuje Zlatko Míčka, jinak též ředitel společnosti Merlot d’Or.

Nakupovat lze sice různá vína, drtivá většina těch „investičních“ ovšem pochází z oblasti Bordeaux. Byť, jak říká jejich nákupčí, ziskovější nakonec mohou být třeba vína z Burgundska, kde je produkce výrazně menší. Aby bylo možné na vínu skutečně vydělat, je pravidlem, že se nakupuje v režimu „En Primeur“, kdy se kupují ještě mladá vína v sudech dva roky před lahvováním.

Klasickým investorem je člověk, který má k vínu silnější a dlouhodobý vztah, investor „z první“ je v oboru téměř nevídaný. Z toho ale také plyne poměrně značné riziko, že se nakonec investor rozhodne část svých depozit zkonzumovat (což například u koní skutečně nehrozí). Podle Zlatko Míčky tímto způsobem padnou zhruba dvě třetiny z nakoupeného vína.

Ze strany investorů se však nemusí jednat o operaci ztrátovou, přinejmenším pocitově. Pokud víno, které koupil před pěti deseti lety, od té doby podraží na trojnásobek, může majitel příslušné lahve při otevření zažívat příjemný pocit významné úspory. A z rozdílu třeba nakoupit lahve, které skončí za deset let úplně stejně.

Podpořte Reportér sdílením článku