Dát vydělat i ostatním, tak je to nejlepší

Martin Kulík.

foto Petr Kozlík, Mafra.

Kolik už jste postavil domů? Vychází mi to na dost přes tři sta…

To zhruba odpovídá… My jsme původně začínali se stavbou bytů, úplně první byla řadovka asi s dvanácti jednotkami. Zkraje devadesátých let všichni stavěli domky za Prahou, a my jsme se naopak vrhli na byty. Náš velký komplex byl Areál Hvězda. Byl také první, který dostal jméno. Do té doby se říkalo jen, že se byty staví v ulici té a té. Po Hvězdě už se začala dávat areálům jména.

Takže jste to vy, kvůli komu se pak takřka každý bytový dům jmenoval Zelené údolí nebo Krásná vyhlídka?

Tak nějak. Tenkrát jsme postavili hodně bytů najednou. Pak už přišly domy. Sedmdesát na Kozinci, sto padesát v Kunraticích, dál Hostivař… Takže ano, přes tři sta to bude.

K bytům a domům je třeba připočíst ještě pivovary, skiareál, golf, nějaké ty kancelářské budovy, hotel, horské chaty, pečovatelské zařízení. Zapomněl jsem něco podstatného?

Ještě nějaká sportoviště. Mám docela štěstí, že dělám jen to, co mě baví. A když to uděláme pořádně, tak se z toho pak stane i docela zajímavý byznys. U sportovišť to souvisí s těmi aktivitami, ke kterým mám osobní vztah. Máme tenisový areál, dříve to byl i squash, máme lyžování, golf – tomu všemu se nějak věnuji.

K námořnímu jachtingu by to možná chtělo ještě nějakou loděnici u moře…

To zase ne, to nechci. Ale jinak jsem samozřejmě rád, že za mnou něco zůstává. Mám spoustu kamarádů, kteří jsou třeba hodně bohatí, obchodují na burze, ale říkají, že mi závidí, protože za nimi nic hmatatelného vidět není. To je pro mne obrovská odměna: když se třeba lidem, kteří si od nás před patnácti lety koupili dům, v tom domě stále dobře bydlí.

Řada vašich manažerů bydlí ve vašich projektech. To je nějaká „doktrína“?

Kdepak, ale je to ta nejlepší motivace. Oni získají domy výhodněji a vydělají na tom. A navíc svou práci odvádějí co nejlépe, a na tom zase vydělá firma.

Trumpetové a pět set milionů

Vy jste ovšem s bývalým spolužákem a dnešním šéfem olympijského výboru Jiřím Kejvalem nejprve vydělávali na nábytku.

Podpořte Reportér sdílením článku