EDITORIAL: Pohádkový svět a dotační otesánci

foto Profimedia.cz

Dotační pohádky pro dospělé jsou stále populárnější. Povedená je třeba ta o otesánkovi Andrejovi, ale není zdaleka jediná – i o tom je editorial dubnového Reportéra.

Jaká je vaše nejoblíbenější pohádková postava? U mých dětí aktuálně vedou Amálka a Křemílek s Vochomůrkou. Za své dětství bych, po usilovnějším pátrání v paměti, zvolil nejspíš Otesánka nebo Karkulku. Pohádky jsem měl rád v dětství a teď si k nim znovu nacházím cestu.

Poslední dobou mě ale zdaleka nejvíc baví dotační pohádky pro dospělé. Nemyslím samozřejmě jen tu, kdy Andrej Babiš, největší dotační Otesánek v zemi, tvrdí, že by si klidně naordinoval dobrovolný půst. To už bych dřív uvěřil vlkovi, že si místo Karkulky dá radši brokolici s kedlubnovou omáčkou.

Dotace ale nabízejí i další pohádkové příběhy, třeba takového Vratislava Mynáře. Ten by se mohl jmenovat „Jak Vráťa k penzionu přišel – a pak ho o sjezdovku vylepšil“. A dnes už je z chřibského chalupníka dvořan na Hradě i s vilou ve Strašnicích.

A jak se teprve divotvorný hrnec s dotačními penězi zapsal do života hejtmana-budovatele Ratha. Přesně, jak se zpívá ve známé televizní pohádce: „Když dáš cihlu k cihle…“

Kouzelné jsou často nejen příběhy jednotlivých osob, ale i celých projektů. Často slibují rovnou zlaté poklady, které připlují do těch nejchudších regionů, jen když se tam postaví wellness centrum nebo třista sedmdesátý sedmý vědecko-technický park.

Tím samozřejmě nechci říci, že cokoli, co se buduje za pomoci dotací, je nesmysl nebo šejdířství. Existuje spousta užitečných dotací – od nemocnic přes školky a školy, vědu, údržbu lesů a krajiny a tak dál. Hloupé je, že se u nás používá hlavně kouzelné slovíčko „čerpat“.

A tak, milé děti, čerpali a čerpali, a jestli neumřeli, tak čerpají dodnes…

Tématu se v tomto čísle věnují dva texty Jiřího Štického. V jednom se dozvíte, nakolik vykládá pohádky o svých dotacích ministr financí, ve druhém pak, jak si vyčarovat pěkné peníze z měšce na vědu. Najdete je na stranách 18 a 28.

Ale pokud byste měli přeci jen chuť spíš na skutečně báječné příběhy, najdete jich tu také dost: od vědkyně Zuzany Holubcové přes kuchaře Radka Kašpárka až po Petra Horáčka – autora pohádkových knížek.

Milé čtenářky, milí čtenáři, přeji vám příjemné čtení a pohádkový duben. •

  1. S.: Příští číslo vychází 9. května.

Podpořte Reportér sdílením článku