Černá horečka na náměstí Míru

Vedení organizace Lékaři bez hranic.

foto Profimedia.cz

O tom, proč je užitečné navštívit expozici Lékařů bez hranic.

Víte, co je to kala azar? Kde a jak se šíří Chagasova choroba? Tušíte, kolik lidí se ročně nakazí tuberkulózou?

Kala azar znamená v hindštině „černá horečka“, říká se jí tak proto, že při onemocnění dochází k tmavému zabarvení kůže. Chagasovu chorobu přenášejí svým kousnutím krev sající ploštice: hrozí lidem v Mexiku a většině zemí Jižní Ameriky včetně Brazílie, kde se bude konat letošní olympiáda. A tuberkulózou se každý rok nově nakazí 8,6 milionu lidí a více než milion tři sta tisíc lidí na tuhle chorobu každý rok zemře. Ty informace nemám ze své hlavy, ale od organizace Lékaři bez hranic.

Vědí toho ještě mnohem více a ochotně vám to řeknou. Od úterka 3. května do pátku 13. května rozbijí svou polní nemocnici na pražském náměstí Míru. Návštěvníkům předvedou, jak vypadají chirurgické stany, ve kterých operují zraněné ve válečných zónách. Stejně jako třeba izolační jednotka, do níž musí umisťovat například pacienty s cholerou. Na prostranství v okolí kostela sv. Ludmily vyroste celkem deset expozic, v nichž budou návštěvníky provázet zkušení ošetřovatelé, kteří sami pobývali na zahraničních misích v ohrožených oblastech.

V polní nemocnici seznámí dospělé i děti s chorobami, postupem léčby, ale i se svými zkušenostmi z konkrétních záchranných operací, například na Haiti, v západní Africe nebo v Čadu. A protože magazín Reportér organizaci Lékaři bez hranic dlouhodobě podporuje, dovoluji si vám doporučit, ať si tuhle příležitost k seznámení rozhodně nenecháte ujít.

Mimochodem, dozvíte se i to, jaké jsou dvě základní formy těžké podvýživy u dětí – a čím se od sebe kwashiorkor a marasmus liší. A na místě uvidíte, jak můžete Lékaře v jejich úsilí případně podpořit i vy. Stojí to za to.

Podpořte Reportér sdílením článku