Královské Vinohrady, roh hojnosti
9. srpna 2015
foto Lukáš Procházka.
V této části Prahy najdete nejlepší burgery ve městě. Odtud se začala šířit opravdová vietnamská kuchyně. A také pokud jde o kavárny, drží oblast dlouhodobě prim. Vinohrady pod lupou pravidelného průvodce gastronomií tuzemskými městy, regiony a čtvrtěmi.
S pražskými Vinohrady je jeden problém: je opravdu těžké se rozhodnout, kam zde zajít na oběd, večeři či kávu. Dobrých variant se totiž nabízí spousta.
Jako příklad mohou posloužit třeba asijské podniky: vinohradská paleta zahrnuje vše od luxusních sushi barů přes vietnamské bufety až po indické jídelny neomezené konzumace za fixní cenu, tedy „all you can eat“. Pho Vietnam (Slavíkova 1) byla ostatně před osmi lety skoro prvním podnikem nabízejícím v hlavním městě vietnamskou kuchyni a zdejší nesmažené závitky jsou stále bezkonkurenčně nejlepší. Původně stručné menu se od těch časů rozrostlo třeba o lahodné masové koule lui nebo smažené sladké brambory s krevetami a zákazníků od těch časů přibylo mnohonásobně. Je jich tolik, že stihnou plně vytížit restauraci ve Slavíkově i mladší pobočku Pho Vietnam Tuan & Lan (Anglická 15).
Jestli vaše chutě míří ještě východněji, pak odpověď na ně najdete v zóně kolem Riegrových sadů. Místem, kam se Japonci žijící v Praze vracejí po léta, je Hanil (Slavíkova 24): kromě sushi tam dostanete také skvělé tuňákové teriyaki, smažené krevety s rýží zvané tendon a grilovanou makrelu. Před dvěma roky vyrostla Hanilu konkurence v podobě distingovaného Yamato (U Kanálky 14), jehož spolumajitelem je Zdeněk Pohlreich, v kuchyni však vládne Marek Hora. Zdejší nabídka stojí na absolutně čerstvých rybách. V každém kousku sushi je otištěn perfekcionistický přístup kuchaře se zkušeností z Japonska. Nejlepší způsob, jak se prochutnat celou nabídkou, je večerní degustační menu, které projede nabídku od syrových ryb s ředkví přes jídla smažená a grilovaná až po sushi a dezert. Návštěva v Yamato je jako zdejší zmrzlina: zážitek je to lehký a přitom intenzivní a budete mít chuť si ho zopakovat.
Se stejnou samozřejmostí jako asijské restaurace zakořenily na Vinohradech i krámky s cizozemskými surovinami; třeba Arirang (Korunní 47) je zaměřen na japonské a korejské ingredience, najdete zde i takové pozoruhodnosti jako „kuře“ vylisované ze sójové hmoty do tvaru skutečné drůbeží čtvrtky. Cukrárna Sweet Palace (Slezská 14) se specializuje na orientální sladkosti – takže je dobrou adresou na nákup baklavy, plněných datlí či různých cukrátek se šafránem. Nejnovějším přírůstkem na tomto poli je nejméně exotický ze jmenovaných obchůdků – Francerie (Kolínská 3). Prodejna velikosti kumbálu nadchne každého, kdo si zvykl na sortiment francouzských koloniálů: na policích se tu potkávají hotové pohankové palačinky nebo růžová vína za rozumné ceny.
Hned dva zářezy mají na Vinohradech Řekové. O zákazníky se tu přetahují Olympia (Radhošťská 1) a Greek Corner (Francouzská 31). V obou najdete rozličné nakládané pochutiny, solidní výběr oliv i sýrů. V nabídce italských dobrot si zase konkurují Tesori d’Italia (Americká 30) a na maso zaměřené La Bottega Macelleria (Mánesova 83) patřící pod síť Aromi.
Podpořte Reportér sdílením článku
Kromě Reportéra píše pro Lidové noviny a MF Dnes. Vydala národopisnou Regionální kuchařku a Outdoorovou kuchařku.