Gastronomie: Sladké Dejvice
13. března 2016
Reportér 03/2016 · Číslo 19Je to jedna z nejluxusnějších pražských čtvrtí – a je bohatá, i pokud jde o kulinářství. Nachází se zde nezvykle vysoká koncentrace skvělých cukráren a pekáren, mnohé restaurace se mohou stát výletními cíli a některé podniky ve vás vyvolají nostalgii, ovšem v dobrém slova smyslu. Tématem průvodce gastronomií tuzemských měst, regionů a čtvrtí jsou Dejvice v Praze.
Mapovat Dejvice není dvakrát snadné – jejich hranice se nečekaně klikatí a ke čtvrti patří dokonce několik izolovaných ostrůvků u Nebušic: Jehněčí dvůr nebo třeba dvě menší místa na Šáreckém potoku. Obtížně rozpoznatelné jsou i některé hranice Dejvic, speciálně ta s Bubenčí.
Rozhlédneme-li se však po gastronomické mapě Dejvic (a oddělíme od ní přilehlou část již zmíněné Bubenče, kde se nachází také pár zajímavých podniků), situace už je přehlednější: přirozené centrum tvoří rozšiřující se zóna mezi stanicemi metra Dejvická a Hradčanská a linií vlakové tratě na Kladno. Koncentrace kaváren, hostinců a restaurací v několika málo ulicích těsně vedle sebe jako by měla nahradit fakt, že v Dejvicích jsou i rozlehlé rezidenční oblasti, kde nenarazíte pomalu ani na večerku.
Kousek od stanice Hradčanská najdete kavárnu Potrvá (Srbská 2): jde o pozoruhodného míšence dopoledního útočiště pro rodiče s dětmi a intelektuálního doupěte, jímž se stává se soumrakem. Jednoduchá, převážně zeleninová jídla, jako baba ganoush (blízkovýchodní dip z lilků), dýňové rizoto nebo karí s jasmínovou rýží, jsou oblíbená u ranních i nočních hostů.
Pokud nemáte chuť na chotěboř, kterou mají v Potrvá na čepu, o pár kroků dál se nachází přívětivá nekuřácká pivnice Krkonošská hospůdka (Muchova 7). Jak název napovídá, specializuje se hlavně na produkci malých pivovarů z Krkonoš a Podkrkonoší. S jistotou tu narazíte na krakonoše a hendrycha, na zbylých pípách se střídají třeba dobruška nebo potštejn z Rychnovska.
Asijským rychlým občerstvením je pak zasvěcena přilehlá Bubenečská ulice, jejíž horní cíp ještě k Dejvicím patří. Tradičnější chutě uspokojíte stejně rychle v lidové jídelně masny U Klinerů (Bubenečská 3), kde na tabuli nikdy nechybí klasické vyprošťováky jako segedín, frankfurtská polévka nebo karbanátky. Další masožravá adresa vznikala v době přípravy tohoto článku o kus dál – Meat Point (Bubenečská 13) kromě nabídky výběrového masa plánovala také okénko s párkem v rohlíku nejvyšší kvality. Na místě masny byly původně ruské speciality – a stále je jich v okolí dost, další takový podnik není vzdálen ani sto metrů: Griko (Bubenečská 10) nabízí veškerý sortiment od sušených rybek přes nakládanou zeleninu a mražené pelmeně.
Podpořte Reportér sdílením článku
Kromě Reportéra píše pro Lidové noviny a MF Dnes. Vydala národopisnou Regionální kuchařku a Outdoorovou kuchařku.