Federace Žižkov: proslulé nálevny i exotické chutě
8. května 2016
Reportér 05/2016 · Číslo 218. května 2016
Reportér 05/2016 · Číslo 21Zemité hospody jsou tradičním prvkem proslulé pražské čtvrti Žižkov. Dnes však už zde najdete také nekuřácké podniky s rozmanitou nabídkou piv i výtečnou domácí kuchyni, to vše okořeněno exotickými bistry a restauracemi. Žižkov složený jako jakási federace z různých kousků je tématem pravidelného průvodce gastronomií tuzemských měst, regionů i čtvrtí.
Tuhle čtvrť tvoří svým způsobem dvě samostatné poloviny: měšťanský horní Žižkov, který leckdo považuje za součást přilehlých Vinohrad, a potom dolní zóna kolem Koněvovy ulice tonoucí v jakési zvláštní pošmournosti. A přece ty části tvoří jakýsi jeden celek – pozoruhodnou federaci s pohyblivou vnitřní hranicí.
Nejvýše položená – a s Vinohrady hraničící – část Žižkova začíná už za náměstím Jiřího z Poděbrad; právě tady se nachází hnízdo kulinárně nejvíce etablovaných podniků.
Je zde vyhlášený japonsko-korejský Hanil (Slavíkova 24), jehož letité kvality prokazuje i množství asijských expatů, které tu každý den potkáte. Milovníci sushi ocení poučeně ochucenou rýži i absolutně čerstvé ryby. Vynikající jsou i zdejší speciality připravované na grilu, ať už je to kořeněné hovězí, nebo bůček s cibulkou a česnekem.
Jen o dva rohy dál najdete přívětivé prostory jedné z poboček La Bottega Gastronomica (Ondříčkova 17), která je součástí rozsáhlé restaurační rodiny patřící Riccardovi Lucquemu. Prostor s dlouhým barem, který je typický pro všechny sesterské podniky stejného jména, doplňuje útulná a trošku zašitá zadní místnost s křesílky a hromadou gastronomických knížek ke čtení. Jestli si k životopisu Gordona Ramsayho objednáte prvotřídní prosciutto nakrájené na tenoučké plátky, některý z apeninských dezertů, nebo zdejší specialitu, jíž je grilované kuře, je jenom na vás.
Pro rychlý italský oběd můžete zajít o několik ulic níž, do Domácích těstovin (Seifertova 11). Velký výběr kombinací různých tvarů těstovin a omáček uspokojí snad každého. Vždy tu najdete zajímavou sezonní nabídku, na jaře jí bylo třeba jemné ragú z králičího masa. A hned v sousedství je další obědovou variantou vietnamské bistro Mr. Banh Mi (Seifertova 13): mladší bratr stejnojmenného podniku v Rumunské na Vinohradech. Od začátku února tady v sympaticky puristickém prostoru chystají rozličné závitky plněné mangem, krevetami nebo hovězím masem, ale hlavně bagety. Francouzské pečivo s pomalu dušeným vepřovým na medu nebo kořeněné masové kuličky chuťově dolaďuje čerstvý koriandr a nakládaná zelenina.
Podpořte Reportér sdílením článku
Kromě Reportéra píše pro Lidové noviny a MF Dnes. Vydala národopisnou Regionální kuchařku a Outdoorovou kuchařku.