Vy jíte čokoládu večer?
12. ledna 2020
Reportér 01/2020 · Číslo 65Vy jíte čokoládu večer?
Začínali s obchodem. Pak si řekli, proč zboží sami nevyrábět. Dnes má prémiová Pražská čokoláda roční obrat přes 50 milionů korun a obchody až v arabském světě. A nejde o žádnou průmyslovou velkovýrobu; kakaové boby kupují přímo od farmáře v Jižní Americe, místo bílého cukru sladí čokoládu třeba ovocem. Duší podniku jsou Silvie a Petr, jejich příjmení – Steiner & Kovarik – tvoří součást značky.
Dobré ráno, dáte si čokoládu? Dvaačtyřicetiletá Silvie Steinerová přede mě staví obrovskou mísu s hromadou sladkých dobrot nejrůznějších druhů. Mléčné tabulky, hořké kostičky, kuličky s ovocnou náplní.
Čokoládu mám rád, asi jako každý, jenže takhle po ránu mi to nějak nejde. „Díky, já sladké raději večer.“
Hostitelka se naoko zděsí: „Cože?! Vy jíte čokoládu večer? A nemáte potíže se spaním?“
„No, to občas vlastně mám.“
Dostávám první čokoládové poučení: „Čokoláda je dokonalý životabudič. Tu byste neměl vůbec jíst po patnácté hodině.“
Podpořte Reportér sdílením článku
Editor magazínu Víkend MF DNES, rád cestuje vlakem po celém světě a napsal tři knižní průvodce po Švýcarsku.