Senn-zační kariéra s dvěma hvězdičkami
13. října 2019
Reportér 10/2019 · Číslo 62Senn-zační kariéra s dvěma hvězdičkami
13. října 2019
Reportér 10/2019 · Číslo 62Senn-zační kariéra s dvěma hvězdičkami
Odborný rakouský gastronomický web popsal Andrease Senna slovní hříčkou vytvořenou z jeho příjmení. „Senn-zační kariéra“ napsal o šéfkuchaři, jehož restaurace v Salcburku se pyšní dvěma michelinskými hvězdami. V Česku žádná tak vysoko hodnocená restaurace není, dokonce i v Rakousku patří mezi pouhých šest takto oceněných restaurací. Cílevědomý sportovec Andreas Senn chtěl mít takový podnik už od mládí. A povedlo se.
Okurka a bílá čokoláda, dále třeba kokosové želé a drcené mandle. Dát dohromady tyto suroviny se na první pohled zdá nepochopitelné; těžko říci, kolik lidí, kteří neochutnali, lze přesvědčit o výtečnosti takového jídla – přitom skvělé opravdu je.
Další kombinace surovin v pokrmech salcburské restaurace Senns s dvěma michelinskými hvězdičkami už tak výstředně neznějí, ale o velice propracované a sofistikované recepty jde určitě.
Třeba šťavnatá svíčková ze zvěřiny se sladem, jeřabinami a topinambury, tedy orientálními sladkými bramborami – spárovaná s červeným vínem AN2, Anima Negra, ročník 2016 ze španělské Mallorky.
Nebo hovězí žebro z japonského plemene Wagyu s papričkami jalapeňo, artyčokem a černým česnekem, což je česnek zrající podle speciálního asijského postupu: k tomu sklenice vína Cinsault Old Roots, Aurelio Montes, ročník 2014 z Chile.
Nebo třeba amuse-bouche, jednohubka tvořená miniaturním burgrem z vepřového pupku.
Podpořte Reportér sdílením článku
Zabývá se českou i zahraniční politikou. Občas přednáší o médiích.