Zacapa. Záhada české lásky k rumu
9. prosince 2018
Reportér 12/2018 · Číslo 52Zacapa. Záhada české lásky k rumu
9. prosince 2018
Reportér 12/2018 · Číslo 52Zacapa. Záhada české lásky k rumu
Proč obyvatelé české kotliny propadli exkluzivním rumům ze Střední a Jižní Ameriky a Karibiku? Jasné vysvětlení tohoto fenoménu není k dispozici, ale něco snad naznačí příběh, jak se u nás rozšířil guatemalský rum Zacapa: v poměru na počet obyvatel se ho totiž v Česku prodává nejvíce na světě. Zacapa je tématem dalšího dílu seriálu věnovaného pití a nápojům.
Hovoří o rumu, jenž zraje v různých sudech ve vysoké nadmořské výšce; o tom, jak se destiluje z panenského třtinového medu. Ambasador rumu Zacapa v České republice Jan Albrecht umí o tomto destilátu z Guatemaly vyprávět dlouho a poutavě.
Jan Albrecht ovšem nepil vždy jen kvalitní rum. V devadesátých letech coby mladík zkusil – stejně jako jiní jeho vrstevníci – i směsici údajné vodky a údajného pomerančového džusu smíchanou v jedné lahvi pod příznačným názvem mixela. „Byl to asi nejhorší možný produkt, jaký byl na trhu,“ směje se dnes jedenačtyřicetiletý Albrecht.
Jeho cesta k exkluzivním rumům jako by kopírovala cestu, kterou urazili mnozí čeští konzumenti alkoholu. Posléze přešel ke kvalitnějšímu pití, začal se orientovat ve víně a pracovat jako someliér. „Láska ke gastronomii a k vaření mě přivedla do nejlepších restaurací,“ vzpomíná Jan Albrecht. Zjistil ovšem, že zatímco čeští konzumenti vínu rozumí stále více, mezi dovozci kvalitních vín roste konkurence. Začal tedy pracovat pro výhradního dovozce kubánských doutníků. V trendy cigar klubech v centru Prahy, v La Casa de Habano nebo Cohiba Atmosphere, jenž je součástí baru La Bodeguita del Medio, představoval špičkové a drahé doutníky.
„Someliérské dovednosti mi pomohly klientům doporučit ideální nápoje. To mne vždy bavilo, a baví dodnes. Logicky se nabízelo vybírat destiláty ze zemí, odkud tabák pocházel. A tak začaly pomalu, ale jistě dominovat rumy. Zejména ty sladší, španělského typu, které svou chutí krásně neutralizují chuť kouře,“ říká Jan Albrecht.
„Poprvé jsem pil Zacapu v La Casa Argentina v polovině devadesátých let, když jsem pomáhal s otevřením této restaurace. Rumy tam na jednom z večírků představoval Jiří Rabel, jeden ze současných majitelů společnosti Ultra Premium Brands, pro kterou pracuju. V té době si majitelé restaurací nad cenami prémiových rumů ještě klepali na čelo, dnes jsem rád, že to tehdy mí budoucí kolegové nevzdali a rumům pomohli na český trh,“ vzpomíná Jan Albrecht.
Podpořte Reportér sdílením článku
Zabývá se českou i zahraniční politikou. Občas přednáší o médiích.