Mladý unikát a jeho lahůdky
3. června 2018
Reportér 06/2018 · Číslo 46Jednohubka, v níž je skryto jelito, zelí a brambory. Krém ze šalotky. Takové lahůdky připravuje mladý šéfkuchař, jehož, jak říká, ještě v patnácti vůbec vaření nezajímalo a ani si neuměl namazat marmeládu na chleba. Stefan Csar pracuje v oceňované restauraci v rakouském Burgenlandu a jeho příběh je na poměry kvalitní gastronomie neobvyklý.
Tady lišky dávají dobrou noc – napadne vás, když jedete vzhůru do kopce po nepříliš široké asfaltové cestě uprostřed zelené louky. Za několika stromy je vidět pár domků a pak už jen v dáli les. Ani konec vesnice se tomu nedá říkat, spíše samota.
Až když se dostanete o něco výše, zjistíte, že jeden z domů, ten bílý a taky v barvě dřeva, je větší, moderně upravený a rozšířený a že mezi lesem a domem roste v mnoha řadách vinná réva. A ačkoli je všední den, časné odpoledne, terasa je plná lidí. Jsou to, jak se dozvídám později, vinaři z Německa, kteří mají školení a ochutnávku v restauraci Wachter-Wiesler Ratschen na jihu rakouského Burgenlandu známého místním vínem. Nejsou jedinými zahraničními hosty, kteří do podniku jezdí, v oblibě ho mají i Švýcaři, přestože Burgenland leží na nejvýchodnější, pro ně nejvzdálenější straně Rakouska.
Vysvětlení popularity tohoto osamoceného místa uprostřed svahu se ovšem neskrývá jen ve víně, ale taky v jídle, které se zde podává.
Jedním z chodů jsou kachní prsa připravená metodou sous-vide, tedy pomalu vařená při nízké teplotě ve vakuu a podávaná s šalotkou (jednak jako krém a jednak na půlky nakrájená vařená s mořskou solí), k tomu ještě nakládané houby šitake a grilovaná brokolice. Nebo třeba pozoruhodná jednohubka – amuse bouche se sušenkou z řasy nori, s duhovým pstruhem a japonskou majonézou miso mayo.
Že se dobré, či dokonce výborné restaurace nacházejí v loukách či vinicích, není pro některé země zcela neobvyklé (v Rakousku mají řidiči povoleno trochu alkoholu v krvi, takže si mohou dovolit zajet na jídlo a dát si k němu pivo či víno). A Wachter-Wiesler Ratschen ležící v katastru obce Deutsch Schützen na hranicích s Maďarskem je oceňovaná restaurace: v žebříčku Gault & Millau, jenž je v německých zemích kritériem používaným častěji než Michelinský průvodce, získala hodnocení symbolizované dvěma „haubnami“, dvěma obrázky kuchařské čepice, tedy 15 bodů z 20 maximálně možných.
Podpořte Reportér sdílením článku
Zabývá se českou i zahraniční politikou. Občas přednáší o médiích.