Chcete se svézt na kolotoči?

Kolotoč na Letné čeká na opravu.

foto Profimedia, CNC.

O dvou zdevastovaných pražských památkách: Šlechtově restauraci ve Stromovce a podlahovém kolotoči na Letné.

Na Praze 7 se snad konečně dočkají opravy dvě památky spojené s idylickou dobou nedělních výletů do Stromovky a na Letnou. Je ale vážně k čemu gratulovat? Magistrát se chlubí, že se podařilo rozjet rekonstrukci známé Šlechtovy restaurace v srdci Královské obory.

Hurá! Vlnitá ohrada hyzdila někdejší místo oslav sedmdesátin Františka Palackého pouze od roku 1991… Národní technické muzeum zase už od předloňska pořádá veřejnou sbírku, která má zaplatit opravu autíček a figur koní z letenského kolotoče, postaveného kolem roku 1892.

Nejstarší dochovaný podlahový kolotoč ve střední Evropě stál původně na Vinohradech poblíž hospody Kravín. Záhy byl ale přenesen k tehdejší horní stanici letenské lanovky. Zdálo by se, že společné iniciativě ministerstva kultury, městské části a technického muzea, v jehož vlastnictví je památka od roku 2004, nelze než zatleskat. Pravou koňskou kůží potažené figuríny dlouho chátraly a o interiéru zavřené atrakce jsme mohli leda tak číst ve starých knížkách.

Jenže: proč by měli občané doplácet ve veřejné sbírce na nějaký kolotoč? Pocit, že přispívají, musí mít pokaždé, když si v přilehlém stánku kupují předražené pivo a v muzeu platí nemístně vysoké vstupné. Teď se po nich ještě chce, aby si každý předplatil svého koníčka?

Podpořte Reportér sdílením článku