Logo

Silná hořčice mlčenlivých mnichů

Post Image

Silná hořčice mlčenlivých mnichů

Play icon
22 minut
Suroviny: Bílý kudrnatý salát, 200 g zelené čočky, svazek petržele, tymiánu a bobkového listu, střední cibule, mrkev, stroužek česneku, stonek řapíkatého celeru, 3 dostatečně silné plátky horské šunky, 2 polévkové lžíce nasekané petrželky, sáček lískových oříšků Zálivka: 3 polévkové lžíce červeného vinného octa, 9 polévkových lžic oleje z lískových ořechů, 2 polévkové lžíce Novodvorské hořčice, sůl a pepř Postup: Uvaříme dokřupava čočku se svazečkem petržele, tymiánu, bobkového listu, cibulí, mrkví, česnekem a řapíkatým celerem. Necháme okapat a vyjmeme zeleninu. Na 4 talíře rozdělíme salát, vlažnou čočku se zálivkou a šunku nakrájenou na nudličky. Posypeme mírně opraženými oříšky a petrželkou.

foto Tomáš Binter

Hořčice s medem a meruňkami. Hořčice s paprikou. Dále také s olivami, rajčaty, s petrželí a s česnekem. Většina s bio certifikátem. Různé hořčice, často podle starých řádových receptur, vyrábějí v tiché dílně mniši v Opatství Nový Dvůr.

Už při zakládání kláštera Nový Dvůr se zdejší trapističtí mniši chtěli něčím lišit. „Náš mateřský klášter ve Francii je světoznámý díky zavařeninám, jinde dělají i sýry, bratři v Belgii vaří výborné pivo… Takže naše volba nakonec padla na hořčice. Vyrábíme je podle originálních trapistických receptů,“ vypráví bratr Jiří, který žije v klášteře od jeho počátků před dvaceti lety.

Hořčice v Novém Dvoru vyrábí od roku 2004, a to nikoli s cílem expandovat a dobýt světové trhy. Hlavní motivací je získat takové množství prostředků, aby mniši mohli v klášteře v lesích a loukách východně od Mariánských Lázní dál žít a pracovat.

Když k rozlehlému areálu Opatství Nový Dvůr přijedete, pocítíte neobyčejný klid. Zhruba tři desítky trapistických mnichů tu žijí podle řehole svatého Benedikta. V klášteře – známém mimo jiné svým minimalistickým kostelem podle návrhu britského architekta Johna Pawsona – se pracovní i duchovní život řídí mnišskými hodinkami neboli společnými modlitbami. Den zde začíná prvními modlitbami ve 3:15 v noci a končí závěrečnou modlitbou Zdrávas, Královno v 19:30. „Několik dní po Velikonocích máme v kostele nádherné světlo, když při východu slunce se první ranní paprsky odráží od rybníka. Je to kouzelné. Nyní, v listopadu, naopak poslední společné modlitby probíhají v úplné tmě,“ popisuje denní režim bratr Jiří, jenž má funkci celeráře – řeholníka, který má na starosti hospodaření kláštera.

Současné opatství bylo ještě v roce 1999 ruina. Tehdy přišli na místo trapisté a rozhodli se, že zde založí klášter. O tři roky později byl položen základní kámen; Nový Dvůr tehdy představoval první klášter založený ve východní Evropě po pádu komunismu.

Správný mnich nemluví

K výrobě hořčice jsou potřeba v zásadě jen dvě hlavní suroviny – ocet a hořčičné semínko. Koření a další ingredience jen dotváří nezaměnitelnou chuť. Mniši semínko namočí, smíchají s octem a vodou pocházející z místních lesů a umelou v přístroji, který funguje fakticky jako mlýnský kámen. Na intenzitě mletí samozřejmě záleží, jak jemná hořčice ve výsledku bude.

Podpořte Reportér sdílením článku