Jak přežít (nejen) suchý únor
12. února 2023
Reportér 02/2023 · Číslo 102Jak přežít (nejen) suchý únor
12. února 2023
Reportér 02/2023 · Číslo 102Jak přežít (nejen) suchý únor
Co si mám zase dát, táhne vám hlavou. Společnost kolem vás popíjí, ale vy – ať už z jakýchkoli důvodů – odmítáte alkohol. Další birel? Některou z „domácích“ limonád? Možností, jak při abstinenci netrpět, poslední dobou přibývá. Přispívá k tomu zájem mladé generace o zdravější životní styl a jednou z nadějných alternativ jsou vína, která prošla složitým procesem dealkoholizace. Navštívili jsme jejich výrobnu v Rakvicích na jižní Moravě.
Pojem „nealkoholická vína“ ve většině mých vrstevníků spolehlivě vyvolává vzpomínky na dětské oslavy. Vzduchem létají rychlé špunty, děti si přiťukávají po vzoru dospělých… a vy vidíte ulepenou podlahu i nábytek.
Až nedávno – díky mé ženě, která se rozhodla, že pro ni život může být snesitelný i bez alkoholu – jsem zjistil, jaký mám vůči nealko vínům předsudek.
U nás doma se začala objevovat vína, která s přeslazenými navoněnými tekutinami typu „dětských šampíček“ nemají nic společného. Jsou z vykvašených hroznů, prošla jako běžné víno všemi řádnými procesy… a jedním navrch.
„Poslední dva roky je to naše nejprodávanější položka na e-shopu,“ říká Lenka Michlovská z vinařství Vinselekt. Její manžel Miloš má mezi vinaři velké renomé, jeho vína lze vídat ve vinotékách i v supermarketech. A před dvanácti lety si dopřál zatím asi největší vylomeninu: za milion australských dolarů pořídil zařízení na dealkoholizaci.
Existují v zásadě tři metody na výrobu odalkoholizovaného vína. Odborně řečeno: reverzní osmóza, vakuová destilace a dvojitá vakuová destilace. Ve vinařství Vinselekt používají tu třetí, která je momentálně nejpokročilejší. Soustrojí z trubek, které vypadá, že by ho mohl svařit kdejaký šikula v garáži, ve skutečnosti představuje unikátní patent.
Podpořte Reportér sdílením článku
Rád jezdí sbírat příběhy tam, kam ostatní novináři nezabloudí.