Ani do svářečky nekoukáte

Post Image

Ani do svářečky nekoukáte

Play icon
4 minuty

Ilustrační foto Profimedia.cz

Miluji nejen bublání vody, ale taky zvuk bojleru a klimatizace, cvrčky, jezy, šum rozladěného rádia. A co se týká klidného spánku, na ten jsem si pořídil mašinku ze Spojených států, která napodobuje různé zvuky větráků… Proč? Podle statistiky asi deset až patnáct procent z vás ví, o čem mluvím. Právě tolik lidí totiž má tinnitus. Vy ostatní tohle latinské slovo asi slyšíte poprvé. A když si přečtete následujících pár řádků, výrazně snížíte svoji šanci na to, že ho někdy uslyšíte jako diagnózu od ušního lékaře. A věřte mi, že to se vyplatí.

Podle lékařské definice tinnitus znamená, že nepřetržitě slyšíte zvuk, který neexistuje. Obvykle se jedná o zvonění, pískání nebo hučení v uších. Když se teď zaposloucháte, možná tam taky nějaký najdete, ale vůbec není důvod se ho bát. Je prokázáno, že ve zvukotěsné komoře slyší pískání v uších každý. Pokud jste svůj zvuk dokázali ignorovat doteď, jednoduše ho ignorujte dál.

Potíž s tinnitem ale spočívá v tom, co dosud nedokázal nikdo vysvětlit. Někteří lidé si ho začnou uvědomovat natolik, až se z něj stane zvuk velice hlasitý. A bude je provázet celičkým životem, jak se zpívá v jedné jihočeské písničce.

Příčin existuje celá řada – od stresu přes syfilidu až po problémy s krční páteří. Jedna je ale nejčastější a zároveň se jí dá vyhnout – nezdravý hluk. Já takhle k tinnitu přišel hned dvakrát. Poprvé před šesti lety, když mi někdo v Turecku vystřelil z brokovnice u ucha. Zvykl jsem si a slyšel ho skoro jenom před spaním. Ovšem před rokem jsem dostal jednu literární cenu a k ní jako bonus vystoupení dvaceti bubeníků. Tinnitus se mi zhoršil natolik, že poslední rok neřeším nic jiného.

Zkuste si představit něco stejně otravného, jako je komár ve vaší ložnici. Jen tohohle komára nejde zabít. Prvních pár dnů jde tinnitus potlačit se slušnou efektivitou, dalších pár týdnů s jistou nadějí na úspěch. Po měsících už můžete jen doufat, že zmizí sám. To se občas stane. Mnohem častěji vám ale zůstane do konce života.

Styděl bych se o podobné mrzutosti psát, kdybych z toho nechtěl vytěžit něco pozitivního. A v tomhle případě to má být dobrá rada. Tinnitem by se totiž nemuselo oněch až patnáct procent lidí zabývat, kdyby se o něm více vědělo.

Prevence je jednoduchá. Nepoužívejte špuntová sluchátka a zároveň noste špunty do uší všude, kde je hluk. Hlavně na koncerty, při práci se sbíječkou a podobných radovánkách. Vím, že to dosud není zvykem. Dovolím si ale jedno přirovnání. Těšíte se dlouhými pohledy do svářečky nebo slunečního kotouče? Pokud ne, pak je dobrý nápad kromě očí chránit taky uši.

Jak jsem řekl, když vám někdy na pár minut v uších zapíská, neděste se. Je to normální. Kdyby vám ale po večírku pískalo ještě ráno, vzpomeňte si na mou radu. Běžte hned k ušnímu! Ne za týden, ale hned. Předepíše vám kapačky, léky na prokrvení uší nebo kortikoidy. A pravděpodobně bude po problému.

Mně už bude nejspíše pískat v uších celý život stejně. Vám ale nemusí. A proto o tinnitu mluvím, kudy chodím.

Tak si užívejte svého ticha a příště zase o něčem veselém.

Podpořte Reportér sdílením článku