Zlatý býk je vůl

Post Image

Zlatý býk je vůl

Play icon
5 minut
Ruský prezident Putin.

foto ČTK/Profimedia.cz

Sundej zlatého býka z podstavce a bude z něj obyčejný vůl, říkalo se. Ač mnozí myslí opak, na Putinovi ani jiných diktátorech dějin ve skutečnosti není nic geniálního. Byli to hlupáci, kteří páchali zločiny. A hlupáci dole jim tleskali.

Rusové, totiž Putin, chtějí předělat světový pořádek, NATO a EU, státy z okolí Ruska. Vadí jim, totiž jemu, demokracie a svoboda. Jinými slovy: Putin je nemocný a většina Rusů to neví, jako Němci nevěděli, jaké monstrum je Hitler. Hitler byl ve skutečnosti hloupý člověk se šarmem, kterému rozuměli jen Němci, a to ani ne všichni. Za jeho hloupostí svět přesto hledal genialitu stratéga, mistra politického podvodu, nakažlivého řečníka a tak dále.

Asi patří k lidské povaze, že ztratí soudnost, když před ní blbec říká nehorázné nesmysly ve velkém stylu. Nekonečný sled hlupáků na trůně otravuje lidstvo a páchá na něm příšerné podvody a zločiny. Co bylo opravdu moudrého třeba na Mussolinim, Pol Potovi, Leninovi a Napoleonovi? Krev, která jim kapala z rukou i ze slov? Kde je jejich sláva, když přišli o moc, o život, o vládu? Zůstaly po nich rozvrácené říše, hory mrtvých a pláč živých. To byla moudrost? Jak zhruba říkali Římané, sundej zlatého býka z podstavce a bude z něj obyčejný vůl.

Když se u nás zhroutila moc podprůměrných ruských lokajů typu Biľaka či Jakeše, kysli jsme hanbou, jakého smetí jsme se to obávali. Jak nám mohly takové nuly vládnout? Mohly, na dnešním ruském příkladu konečně chápeme důvod.

Když se budeme Putinovi jen za zády smát, světový pořádek klidně před našimi zraky nakonec nějak předělá. Muž, který nesmyslně bombarduje Ukrajinu, označí pár dronů, které doletěly až na Moskvu a jeho stát zesměšnily, za protiruský terorismus. A nikdo mu doma neřekne, pane, vy jste blbý jako vaše lež. Běžte k čertu.

Pán nejde k čertu. Má namířeno na nejvyšší stolec. Dobře ví, že o jeho blbosti se bude mluvit, a o kom se mluví, ten někdo je. A kdo někdo je, ten má právo i nárok vládnout těm, kdo jsou nikdo.

Pan krvavé zvíře

Naopak, lidé mudrují, jaké důvody má Putin pro to či ono, jako by jen vteřinu stálo za to, uvažovat o Putinově rozumu. Francouzi například ctí Napoleona i katy od Bastily, my Žižku, někdo i Gottwalda, krvavé zvíře. Kdo to o Gottwaldovi napíše, je hulvát, sprosťák, primitivní antikomunista. Má se snad říkat Pan krvavé zvíře? Jak hořce znějí dnes nešťastné verše Františka Halase „Kléma ten má pod čepicí“, z dob, kdy zlosyn s čepicí seděl na zlatém podstavci, cizí krví zalitý. Co je chytrého na člověku, který vraždí, loupí, roznáší zlo a bolest? Nic přece, ať už to pentlí líbeznými slovy a sliby.

Lepší to není ani dole na chodbě. Hrstka nemocných lidí u nás vyvrátila dveře u soudu, vyhrožovala policii, stráži, soudcům, a volala, že zákon jsou oni. Jsou to blázni? Asi ano, ale každé politické zlo pochází od bláznů, ne od zdravých. Policie je všechny na místě nepochytala, nezatkla, neodvedla, nevyslechla. Když poskakuje mládež bez úředního povolení kdesi na louce za zvuků příšerné hudby, policie přijede hotova ji rozehnat. Kolem útočníků, kteří vyvracejí dveře základní instituce státu, chodí po špičkách, aby se nedotkla jejich práv, protože mají jakési pitomé vysvětlení ideologického typu, stát jsou prý oni, tak jim ho vraťte. Jejich ideologie není pitomější než Hitlerova či Leninova. Lidé se smějí, že by nám ti blbci vládli. Gottwald se chvástal v parlamentu, že bolševici zakroutí krkem svobodě. Smáli se mu. A vidíte, zakroutili.

Nahoře i dole, světem táhne blbost. Je o ni zájem, její kritika se nevyplácí. Sám Putin brzy prohlásí, že je ztělesněný duch velké a svaté Rusi a že celý zkažený svět mu leží u nohou. A podivný skřehot ho podpoří. My ovšem máme štěstí, nejsme velký stát, nevyvracíme světové pořádky, jen vrata u soudní síně. Ale pozor, jsou to vrata republiky.

Podpořte Reportér sdílením článku