Ničení právního státu

ilustrační foto Profimedia.cz

Jak politici, tak policie pohrdají právním státem a rozsudky nezávislých soudů. Veřejnost je ale klidná. Asi jí na tom moc nezáleží.

Státní policie odmítla soudní rozsudek ve věci policie kontra mladá aktivistka Kateřina Krejčová. Soud pravomocně rozhodl, že se při demonstraci nedopustila zločinu napadení policisty; šéf pražské policie však rozhodnutí zpochybnil. I policie má prý v demokracii právo na vlastní právní názor. Představa, že policie za rozsudky soudů stojí, už neplatí. Když policie šíří jiný názor než soud, je to první krok. Druhým krokem asi bude, že názor policie je víc než názor soudu. A třetí krok: soudní moc bude mít moc už jen formální.

Babišovi zatím procházejí průhledné dotační čachry. Přepsal na nějakou dobu firmu vlastnící Čapí hnízdo na anonymní akcie – tudíž farma coby úředně menší podnik dostala dotaci. Nyní už je hnízdo zase jeho. Byla tam policie? Vtrhla do hnízda, aby včas zajistila dokumenty a počítače? Běží výslechy? Babiš se ve Sněmovně nechtěně přiznal. Trik, jak získat dotace, které nebyly určeny na budování luxusního sídla miliardářovy firmy, podrobně popsal. Sněmovnou to neotřáslo. Nezdaněné kabelky Nagyové a ložnicové legendy o sledování manželky premiéra jsou nic proti podvodu s desítkami milionů. Do Čapího hnízda pancéřoví granátníci nevtrhli jako do předsednictva vlády, kde podle výzbroje očekávali přestřelku. Lidé Babiše omlouvají, že byl prostě chytrý.

Vládnoucí ČSSD zaútočila na právní řád zpochybněním rozsudku, podle něhož dlužila a má platit. Myslí, že poukazem na darebáctví věřitele své ignorování zákona oslabí. Je to omyl. Ukazuje, s jakou právnickou spodinou se Zeman kdysi stýkal. Věc je spolehlivě zapikolována v jakémsi neviditelném vyšetřování, omotána kanonádou nesmyslných výkladů a úvah, které s prostým faktem neplnění rozsudku nesouvisejí. Stát jí to velkoryse trpí. Nebo už provedl nějaké úkony? Lidé soudí, že darebák advokát nemá nic dostat.

Miloš Zeman, známý hulvát, sepsul soudkyni jak uličnici, protože ho odsoudila k omluvě v jasné věci pomlouvání pana Peroutky. Aby dál tupil soudní systém, odvolal se sice nesmyslně, zato s nejapným přirovnáním, že Boha také nikdo nikdy neviděl a přitom je. Všechny tyto ostudné činy upevňují prezidentovu oblibu. Kouzelník Rath, kterému temné síly změnily víno v miliony, chodí po světě a vybírá od státu absurdní obnosy za poslaneckou činnost ve vazbě.

Tak vyhasíná hlučná kampaň proti korupci. Jejím úspěchem je, že využitím Nagyové Jany a jejího nesmyslného milence změnila politický režim v republice. Nemyslím tím změnu koalice a opozice, myslím zničující útok na právní stát. Prezident nás poučil, že FAMU je státní budova a policie si v ní tudíž může dělat, co uzná za nutné. Třeba žádat sundání tibetské vlajky. Je to idea nového státu, co platí pro FAMU, to platí pro celek.

Podpořte Reportér sdílením článku