Byznys proti krizi: Nezavřeme!
10. května 2020
Reportér 05/2020 · Číslo 69Byznys proti krizi: Nezavřeme!
10. května 2020
Reportér 05/2020 · Číslo 69Byznys proti krizi: Nezavřeme!
Čeští podnikatelé bojují o přežití svých firem. Pomoc od státu má často poněkud zmatené rysy, obsahuje spoustu byrokratických překážek a rozhodně není tak rychlá, jak se na začátku vláda tvářila. Přesto majitelé firem za své provozy i zaměstnance bojují, rozpouštějí veškeré rezervy a věří, že se jim podaří potíže překonat.
Restauratér Tomáš Svášek z Brandýsa nad Labem má ve městě dva podniky. Pizzeria Felicita existuje poblíž brandýského zámku už čtyřiadvacet let, od května 1996, od loňska pak Svášek ještě s jedním společníkem provozuje na náměstí Brandýskou hospodu a s ní spojenou zahrádku. „Uzavření podniků nás trefilo zrovna v začátku sezony. V dubnu se většinou začínají tržby rozjíždět po slabší zimě, květen je pak v Brandýse tradičně nejsilnější měsíc v roce,“ říká.
V obou podnicích pracuje dohromady šestnáct zaměstnanců, kvůli koronavirové odstávce žádného nepropustil. „Ze začátku jsem o tom chvíli uvažoval. Manažer pizzerie byl optimista a říkal, že nás stát určitě nějak podpoří, že se dobří lidé špatně shánějí, a navíc ta uzávěra nebude trvat dlouho. Já jsem namítal, že nejspíš nedostaneme nic nebo skoro nic a hned tak se neotevře,“ popisuje Tomáš Svášek březnovou debatu s kolegou Janem Albrechtem, jenž má mimo jiné zkušenosti z podniků dvou známých pražských italských restauratérů Riccarda Lucqueho a Emanuela Ridiho. „S řadou našich lidí děláme společně celé roky, známe se, máme takové skoro rodinné vztahy,“ vysvětluje Svášek, proč nakonec k propouštění nepřikročil.
Hospoda na náměstí i pizzerie u zámku začaly s prodejem jídel a nápojů přes okénko. To by však všechny nezaměstnalo. „V pizzerii máme deset stálých zaměstnanců, když se prodává přes okénko, jsou na směně potřeba dva, jeden vaří a druhý vydává,“ říká majitel podniku. Koronavirovou odstávku proto využili k úpravám a modernizaci, obě restaurace prošly významnější proměnou interiéru a například v letní zahradě naproti pizzerii vybudovali kompletní kuchyň. Část personálu tak získala jinou náplň práce a také možnost o něco lepšího výdělku, než kdyby jen seděli doma a čekali.
„Rozjeli jsme také hned na webu a na sociálních sítích platformu Pizza Brandýs, kde nabízíme pizzu o něco větší a také o trochu levnější. Čtyřiceticentimetrová pizza pak vyjde na 139 korun. Docela se to chytilo,“ vypočítává brandýský restauratér aktivity, do kterých se svými lidmi pustil během koronavirové krize.
I tak se ovšem tržby pohybují zhruba na dvaceti procentech ve srovnání s normálním stavem, jakkoli postupně rostou, což Svášek připisuje tomu, že si lidé pomalu na novou situaci zvykají. Stoprocentní návrat k běžnému stavu ovšem nečeká ani poté, co budou restaurace naplno otevřeny: „Venkovní prostory se podle mne rozjedou naplno, lidé budou rádi, že si mohou někam vyrazit. U míst uvnitř v restauracích jsem skeptičtější. Jednak tam může být jistá přetrvávající zdravotní obava, a také očekávám, že obecně budou mít lidé méně peněz. Tím pádem jich nepřijde tolik, aby zaplnili venkovní i vnitřní prostory, což bývalo jindy přes letní měsíce běžné.“
Podpořte Reportér sdílením článku
Zakladatel magazínu Reportér.