Panda a Krnda

ilustrační foto Profimedia.cz

Součástí nově budovaného česko-čínského přátelství má být i dodávka pandy velké. Její stěhování na ose Peking – Praha však s sebou nese nezanedbatelné náklady. A to nejen politické…

Panda střídá medvěda. Na Hradě i v pražské zoo. Politická cena, kterou je třeba zaplatit za návštěvu čínského prezidenta u českého, je zřejmá. Velkou pandu si musíte zasloužit. Musíte dokázat, že láska k pandě Tibet a Tchaj-wan do jedné Číny přenáší. Ale překvapivě vysoká bude i cena za skutečnou pandu v penězích, páru určeného do pražské zoo.

Pandu velkou, medvěda černobílého, nejde koupit. Zůstává v majetku dodavatele, tedy Čínské lidové republiky. Stejně jako případní potomkové. Obvykle jde o desetiletý operativní leasing. Nájem se podle smluv jiných zoo pohybuje okolo 24 milionů korun ročně za jeden pár. K tomu je nutné přikoupit minimálně tříměsíční zácvik pro ošetřovatele v zemi dodavatele a minimálně jednou ročně podstoupit prohlídku.

I samotný pandí provoz je drahý: podle ředitele pražské zoo asi jako u pěti slonů. Jednou z největších nákladových položek je dovoz bambusových výhonků. A pak tu jsou prvotní investice. Nový pavilon vyjde podle odhadu na 200 milionů. Panda převezme lukrativní parcelu ledního medvěda. Toho čeká přesun do nového medvědince. Jeho domov bude jen o něco levnější – 150 milionů.

Za pandou prý dorazí miliony lidí, proto bude třeba upravit příjezdové komunikace a upravit parkoviště. Zde odhad ještě není, ale desítky milionů to budou minimálně. Dohromady půjde minimálně o půl miliardy.

Není divu, že Andrej Babiš už nechce pandy do „Čapáku“ ani z legrace a na leasing si je vezme Praha.

Podpořte Reportér sdílením článku