Cestování po Rakousku

Hohe Tauern: Krávy v krojích a zlato v horách

Post Image

Hohe Tauern: Krávy v krojích a zlato v horách

Play icon
7 minut

foto: Österreich Werbung

Muškáty musí být rakouským trade markem, jinak si neumím vysvětlit, že je tu najdete na každém rohu. Místní ale moc dobře vědí, co dělají. V kombinaci s všudypřítomnou zelenou, která ve všech odstínech barví pastviny, hory, lesy, bylinkové zahrádky i jezera, a nebeskou modří totiž báječně kontrastují. Vysoké Taury jsou největším národním parkem Rakouska, pojďte prozkoumat alespoň jeho malou část.

Hohe Tauern neboli Vysoké Taury jsou nejvýše položeným rakouským národním parkem a třetím nejstarším na světě. O jeho vznik se na začátku 20. století zasadil jistý angažovaný občan, Albert Wirth. Po první světové válce koupil několik tisíc hektarů pozemků, včetně nejvyšší hory Rakouska, Grossglockneru. Oblast pak daroval Rakouskému alpskému klubu s podmínkou, že se o ni musí starat, aby tu zůstala po další generace. 

První seznámení můžete zažít ještě dříve, než zdoláte první výškové metry v pohorkách. V městečku Mittersill se nachází přírodní muzeum Hohe Tauern National Park Worlds a najdete v něm zástupce flóry a fauny, na které – když budete mít štěstí – narazíte později v horách. 

Přečtěte si také

Do muzea s kinedrylem

Trochu méně optimistická je expozice ledovců. Dostane vás zhruba 20 000 let nazpět, kdy vrcholila doba ledová a celá alpská oblast byla pokryta ledem. V současné době se nacházíme v teplejším období, která tu sice byla i v historii, tentokrát k němu ale značnou měrou přispíváme sami. Pokud bude tento trend pokračovat, do sta let bude oblast Hohe Tauern bez ledovců. 

V muzeu se také nachází 3D kino, kde během 15 minut zažijete vývoj Alp. Jen pozor – pokud trpíte závratěmi a dělá se vám špatně i na kolotoči, vezměte si předem kinedryl – po celou dobu sledování videa se na plošině otáčíte o 360°. 

Ten si vezměte i na výlet po silnici Grossglockner Hochalpenstrasse, jedné z nejkrásnějších vysokohorských silnic. Je trochu paradox poznávat krásu hor autem. V okolí ale hojně podporují elektromobilitu, auta na elektropohon mají na silnici snížené mýtné a cestou jsou nabíjecí stanice. Pak máte ještě možnost vyrazit na kole, předem se ale ujistěte, že máte fyzičku. Čeká vás 48 kilometrů, 1 748 metrů převýšení, nejstrmější stoupání má 14 %. Uvidíte přes 30 vrcholků ležících nad 3 000 metry a 19 ledovců. Určitě si to nenechte ujít, výlet zcela předčí vaše očekávání, potvrzeno na vlastní kůži. 

Přečtěte si také

Zlatý Raurisertal

Mezi jedno z nejhezčích údolí v této oblasti patří určitě Raurisertal, kterému se přezdívá Zlaté údolí Alp či Skrytý šperk. Zlato se tu skutečně těžilo a nelehkou práci si tu můžete vyzkoušet i dnes. Pokud se vám nepodaří najít v potoce zlatou šupinu, můžete si zlepšit náladu na sokolnickém vystoupení, které se tu koná o kousek dál u chaty Hochalmhütte.

Na konci údolí leží městečko Embach, které láká turisty na horský golf. Dostanete dřevěnou hůl, míček a mapičku. Ta vás provede trasou dlouhou zhruba šest kilometrů, na níž je jedenáct jamek, které jsou vyrobeny ze starých zemědělských nástrojů. Pozor, horský golf strhne i jinak nesoutěživé povahy!

Nedaleko od Embachu leží soutěska Kitzlochklamm, která patří k nejkrásnějším v Rakousku. Na výlet si vezměte teplejší oblečení, ve skalní soutěsce, kde protéká divoká řeka, je pořádně chladno, cesta občas také vede tunely ve skále. Při vstupu dostanete také helmy, místní na bezpečnost dost dbají. Není se čemu divit. 

V roce 1974 se tu na jednom mostě fotila školní třída, došlo ovšem k tragédii a lávka spadla. Soutěska se pak na dva roky uzavřela. Později vznikla vyhláška nařizující, jak mají být soutěsky zabezpečeny. Podle průvodkyně tu chodí každý den šéf kontrolovat, zda zabezpečení funguje. 

Místo má ale i zázračnou auru. Vede tu stezka k poutnímu kostelu Maria Ellend. Podle pověsti se v oblasti ztratila slepá holčička, kterou našli u tohoto kostela. A ovšem že viděla! Dodnes tam míří poutníci za léčivou vodou. 

Hohe Tauern

Slavnosti skotu

Nikoho asi nešokuje, že na každém kroku potkáte krávy. Pokud ale vyrazíte na přelomu léta a podzimu, poštěstí se vám vidět krávy v tradičních krojích. To se konají podzimní slavnosti shánění skotu do údolí. Oficiální název je Almabtrieb, může se to však lišit region od regionu. Termín není pevný, záleží vždy na počasí, zejména ranních a nočních teplotách, většinou se však koná v srpnu nebo září. Musíte se tak připravit, že se na chvíli zastaví třeba i provoz na silnici, aby tento důstojný průvod mohl projít. 

A i když vidět krávy v krojích je zážitek, v každém ročním období si ve Vysokých Taurách najdete něco, co vám vezme dech. A nejen proto, že se nacházíte v nejvýše položeném rakouském národním parku. 

Podpořte Reportér sdílením článku