Zrychlená verze seznamky. Nová aplikace nabízí společné výlety a zážitky

30. dubna 2024

foto: použito se svolením Markéty Jíšové

O víkendu chcete jet na výlet, dejme tomu vlakem na Karlštejn. Ale nemáte s kým. A tak si stáhnete zážitkovou „seznamku“ s názvem Take Up, kde parťáka najdete – pomocí několika jednoduchých filtrů. Aplikace nasbírala za čtyři měsíce fungování přes 18 tisíc uživatelů a čísla dál rostou. „Nejsilnější je skupina uživatelů od 18 do 35 let. Ale chystáme se zapojit i seniory,“ říká autorka aplikace Markéta Jíšová, žena s mnohaletou zkušeností z cestovního ruchu

Jak vás napadlo, že právě zážitková aplikace na českém trhu chybí?

Vyzkoušela jsem různé facebookové skupiny, kde jsem zjistila, že lidí jako jsem já, kteří mají potřebu se s někým potkat za účelem společných zážitků, je opravdu hodně. Facebooková skupina ale nebyla to pravé.

Proč?

Protože vám naopak ubere sebevědomí. Všechny ty negativní komentáře a hejty, které tam jsou na denním pořádku… Vezme vám to chuť se seznamovat a hledat někoho do party. Takže i to byl jeden z impulsů. Zjistili jsme, že něco takového na trhu není, ale poptávka tady je. Z myšlenky se tak postupně v létě 2022 začal rodit nápad na zážitkovou aplikaci. V lednu 2023 jsme to pak měli na papíře a absolvovali jsme první schůzku s ajťáky – u nás v obýváku. Řekli, že není problém takovou aplikaci vyvinout.

Kdy začala aplikace fungovat?

Dvacátého prosince 2023. Čili za necelý rok jsme dokázali prototyp dotáhnout až k hotové appce, která šla na trh.

Jak vlastně Take Up funguje? Co nabízí?

Aplikace propojuje lidi podle společných zájmů a zážitků. Uživatel si přitom může v aplikaci své akce a zážitky buď vytvářet, nebo se přidávat k zážitkům ostatních. Všechno funguje na předem zadaném filtru, kde si uživatel zadá, koho a co hledá. Výhodou je, že díky filtrům mohou být v aplikaci lidé různých věkových skupin a nijak si tam nepřekáží.

Jak si to konkrétně představit? Mohu tam například zadat, že chci jet o víkendu vlakem na Karlštejn, a zkusit najít někoho, kdo pojede se mnou?

Přesně tak. V aplikaci funguje tlačítko plus, kterým můžete vytvořit nový zážitek. Takže napíšete například v neděli 12. května Karlštejn od 12 hodin. Do filtru si pak zadáte, komu chcete, aby se tento zážitek zobrazoval, čímž si vyprofilujete kategorii lidí, se kterými chcete tento zážitek sdílet. To znamená pohlaví, jazyk, věková kategorie a zájmy. A lidé, kteří mají s vámi společné filtry, váš zážitek objeví a mohou se k vám přidávat. Vy od nich obdržíte jejich žádost a můžete ji buď potvrdit, nebo zamítnout.

Přečtěte si také

Ahoj, jak se máš?

Každý uživatel má na profilu nějaké informace o sobě? Nebo jak se dozvím, kdo se na můj zážitek hlásí?

Někteří tam podrobnější informace mají, jiní ne. Je tam ale zřízený chat, takže si mezi sebou můžete napřímo napsat. Nebo si píšou všichni přihlášení uživatelé skupinově, v jednom chatu. Když vás někdo požádá o přijetí na zážitek, vy si můžete rozkliknout jeho profil, podívat se, jak vypadá, kolik mu je let, případně si o něm něco přečíst. A pak se můžete rozhodnout, jestli ho ke svému zážitku přidáte, nebo ne. A pokud třeba i později zjistíte, že si nějakým způsobem nesednete a nevyhovujete, tak se on i vy můžete ze zážitku odhlásit. Někteří z našich uživatelů k tomu říkají, že je to taková zrychlená verze seznamky, protože už přesně víte, za jakým účelem a s kým se setkáváte. Že odbouráte ty desítky zpráv typu „Ahoj, jak se máš?“

Podpořte Reportér sdílením článku