Bojujeme za poslední kousek zeleně, co tu máme

30. ledna 2024

Hana Nekolová u mozaiky

foto: archiv Hany Nekolové

Jde o lokální spor v jedné pražské čtvrti, který by se však mohl stát inspirací pro všechny obyvatele měst, již nejsou spokojeni s developerskými projekty ve svém okolí. Petiční výbor na vršovickém sídlišti Vlasta v čele s Hanou Nekolovou se postavil proti plánované zástavbě zdejšího zeleného prostranství. Postupně se podařilo získat dva tisíce podpisů proti stavbě dvou věžáků.

Sídliště Vlasta, kde bydlíte, leží v podstatě nedaleko od centra Prahy, ve čtvrti Vršovice. Jde tedy o poměrně atraktivní lokalitu. Řekněte, jak jste se vlastně dozvěděli o záměrech, které tu má developer?

Naše čtyři bytové domy, které tvoří asi 350 jednotek a jedná se o jedno společenství vlastníků, oslovila loni v srpnu projekční firma se žádostí o souhlas s přeložením naší kanalizace a vody, protože se prý vedle nás bude stavět. Tím jsme se dozvěděli, že se něco chystá. Před deseti lety bohužel armáda ten park, nebo správně řečeno veřejný zelený prostor dala do prodeje formou výběrového řízení. My jako SVJ nejsme podnikatelský subjekt, nemůžeme kupovat ve výběrovém řízení pozemky, které nepotřebujeme pro svoji správu, což je omezení ve srovnání s bytovými družstvy. Čili jsme se do výběrka ani nemohli přihlásit.

Co jste tedy projekční kanceláři odpověděli?

Že o ničem nevíme, a nemáme tedy ani s čím souhlasit. Oni nám řekli, že se ozve majitel pozemku, což se ale nestalo.

Přečtěte si také

Proč vás to tak „nakoplo“?

Za těch osm set lidí, kteří v našich domech žijí, máme odpovědnost. Proto jsme požádali právníka o vytvoření textu petice a začali sbírat podpisy. Petici jsme vlastníkům rozeslali e-mailem a podepsanou ji pak sbírali do schránky, což nás naučila praxe z covidu. Sehnali jsme podpisy téměř od všech. Následně jsme se obrátili na celé sídliště Vlasta, protože i na ně by zahuštění počtu obyvatel a také dopravy v úzké ulici Uzbecká mělo dopad. Chtěli jsme být silní, abychom na radnici neběželi „jen“ s pěti stovkami podpisů. Zároveň jsme ale nechtěli otálet, aby se v mezičase něco nerozhodlo. Vloni na konci října, když jsme měli přes 1 500 podpisů (v době vydání rozhovoru je jich již přes 2 000 – pozn. red.), jsme se vydali za starostou.

Co vám na projektu přesně vadí?

Podle našich informací tu mají vyrůst dvě široké, spojené terasovité věže, mezi nimiž je naplánován průchod, který vede ke známé mozaice Den a noc od Radomíra Koláře. Jedná se o deset pater, celková výška budov je zhruba 33 metrů, stavba zahrnuje asi stovku bytů. Ale to víme jenom z doslechu. Vadí nám zejména to, že se tím zastaví poslední zelené místo, které tu máme. Bydlí tu i můj syn s rodinou, mají dvě malé děti a já si představuji, že přijdou ze školy a nebudou mít ani kam vyběhnout. Není tu žádné hřiště, nic.

Podpořte Reportér sdílením článku