Neoblíbení dědečkové táhnou do boje! Jaké budou prezidentské volby v USA?

Post Image

Neoblíbení dědečkové táhnou do boje! Jaké budou prezidentské volby v USA?

Play icon
20 minut

ČTK/Profimedia.cz

Když bude zvolen jeden, bude mu na konci jeho funkčního období 86 let. Když bude zvolen druhý, bude mu s koncem mandátu 82 let. V nadcházejícím roce se konají v USA prezidentské volby a dva zatím nejpravděpodobnější kandidáti, Joe Biden a Donald Trump, nejsou většinově právě oblíbení. Nebo snad nakonec bude volební klání vypadat jinak?

Je velmi neobvyklé, aby se o post prezidenta Spojených států ucházeli dva politici, kteří už Bílému domu vládli. Ovšem přesně takové klání se začátkem prosince rýsovalo v nadcházejícím roce 2024. Pokud se nakonec ve volbách opravdu znovu utkají Donald Trump a Joe Biden, půjde nejen o pozoruhodný střet starých a ve více ohledech vyčerpaných politiků, ale i o něco v americké historii bezprecedentního.

Že se Donald Trump chce vrátit do Bílého domu, nepřekvapí: on ostatně stále tvrdošíjně trvá na tom, že minulé volby neprohrál, ale k odchodu byl donucen jakýmsi kolosálním volebním podvodem. Trumpovo vítězství v roce 2016 přitom bylo pro mnohé jeho spoluobčany šokem, s nímž se dodnes úplně nevypořádali. Jeho úřadování představovalo zvláštní kombinaci překračování dříve nenarušitelných hranic a tradiční republikánské politiky – konvenčnější, než by mohla jeho plamenná rétorika naznačovat. Washington má zkrátka setrvačnost a ani takový buřič jako Trump ji nemohl rozvrátit.

Přečtěte si také

Konec jeho úřadování však byl skutečně nebývalý – nic takového jako nepokoje 6. ledna 2021, kdy Trumpovi podporovatelé násilím vtrhli do budovy amerického Kongresu, Spojené státy do té doby nezažily. Ostatně právě z extempore kolem domněle ukradených voleb vyplývá velká část Trumpových problémů.

Soudní trampoty

Především jsou zde trestněprávní žaloby. Sedmasedmdesátiletý Trump v tuto chvíli čelí čtyřem a dvě z nich se týkají právě jím vedeného podrývání volebních výsledků – další pak řeší skladování tajných vládních dokumentů v jeho soukromém floridském komplexu po odchodu z funkce a právně velmi vachrlaté uplácení bývalých milenek v souvislosti s prezidentskou kampaní. 

Soudní procesy jsou zdlouhavá záležitost a žádný z nich se pořádně nerozjede dříve než na jaře příštího roku. A není vůbec jisté, že v kterémkoliv z nich padne rozsudek dříve, než proběhnou listopadové volby, nicméně volební klání toto dění ovlivňuje. Kvůli Trumpovým kaňkám se v uplynulých letech začali někteří republikáni poohlížet po alternativních kandidátech. Oblíbencem politických komentátorů byl v tomto ohledu dlouhou dobu floridský guvernér Ron DeSantis. V průběhu rozjíždějících se primárek pak vykrystalizovali ještě dva další relevantní kandidáti: podnikatel Vivek Ramaswamy a bývalá guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haley.

Podpořte Reportér sdílením článku