Kouzlo paměti

Post Image

Kouzlo paměti

Play icon
3 minuty

kresba Miroslav Kemel

"Když jsme se na redakční poradě bavili o překvapivě velkém množství lidí, kteří letos – krizi navzdory – míří k moři, znělo mi to nejprve jako protimluv. Pak mi ale došlo, že je tomu právě naopak," píše se v editorialu Reportéra, který vychází před prázdninami 2023.

Moje osobní peklo čítá pět kotlů. Klíče od bytu, mobil, klíčky od auta, doklady a brýle na čtení. Najít je všechny a včas každé ráno vyžaduje nezměrné úsilí. Zjistil jsem, že v téhle kategorii malých předmětů denní potřeby u mě funguje něco jako slepá paměťová skvrna. A to od raného mládí – dobře, tehdy to bylo bez brýlí na čtení – až dodnes.

Utěšuji se tím, že když to tak je celý život, není to snad ještě znamení nějakých hlubších problémů. Chlácholí mě také vědomí, že v tom nejsem sám. Když jsme dávali do tohoto čísla dohromady sto titulních stran Tomáše Třeštíka, který nám je všechny fotí už od jara 2015, ukázalo se, že jich zatím máme jen devadesát devět. Pozapomněli jsme na jednu, kterou nefotil.

Ale zpátky k těm mým pekelným předmětům. Možná je to jen tím, že můj mozek nepovažuje tyhle věci za důležité k zapamatování. A soustředí se na to, co je podstatné – vzpomínky, zážitky a emoce. Protože to je to, co dělá život životem.

Je samozřejmě chvályhodné, když žijeme spořádané životy, staráme se o okolí, platíme včas účty, spoříme na budoucnost, myslíme na zdraví a plníme si povinnosti, nebo alespoň tu část, která už nesnese odkladu. Slouží nám ke cti, pokud se snažíme dobře dělat svou práci, pilně studovat a vůbec naplňovat veškerá očekávání.

Jenže jen na povinnostech a disciplíně se fungovat nedá, potřebujeme se přece taky na něco těšit.

Když jsme se na redakční poradě bavili o překvapivě velkém množství lidí, kteří letos – krizi navzdory – míří k moři, znělo mi to nejprve jako protimluv. Pak mi ale došlo, že je tomu právě naopak. Ti, kdo si to alespoň trochu mohou dovolit, si i v době šetření chtějí ponechat něco, co jim udělá radost.

No řekněte sami, budete si po letech s partnerem či partnerkou říkat: pamatuješ, jak jsme tehdy ušetřili třináct procent na spotřebě plynu? Nebo jak jsme bez prodlení zaplatili sedmatřicátou splátku hypotéky?

Zato takový hezký západ slunce nad mořem, pěkná horská túra s dobrou partou nebo polibek uprostřed šumícího lesa mohou zůstat v paměti celá desetiletí. A to je přece to, co se doopravdy počítá. •

Milé čtenářky, milí čtenáři, přeji vám krásné letní dny, spoustu skvělých prázdninových zážitků a také příjemné čtení.

P. S.: Příští číslo vychází v pondělí 7. srpna.

Podpořte Reportér sdílením článku