not random 0

Rus žijící v Praze: V mé vlasti panuje strach, protestovat proti válce je risk

Skupina ruských intelektuálů žijících v Česku zveřejnila otevřený dopis, v němž agresi na Ukrajině označila za „zrůdný krok“ a obvinila Kreml z odpovědnosti za „masakr“. Jak chtějí ti z Rusů žijících v Česku, kteří nesouhlasí s Putinovým režimem, Ukrajinu podpořit? A co Rusové doma? Dá se vůbec zjistit, kolik jich Putinovy kroky podporuje a kolik naopak odsuzuje? „Kdo má mozek, je proti válce,“ říká jeden z autorů dopisu, ruský umělec a občanský aktivista Anton Litvin, který v Praze žije od roku 2015.

Lidé

not random 1

Až bude promlčená, může se vražda Mrázka objasnit

Spolu s detektivním seriálem Devadesátky i dokumentem Polosvět, které nedávno uvedla Česká televize, znovu ožívají kriminální kauzy z minulosti. Ředitel Muzea Policie ČR Radek Galaš vystupuje jako odborný konzultant v dokumentárním cyklu Polosvět, jenž vznikl podle námětu investigativního novináře Jaroslava Kmenty. Jako dokonalá vražda se zdá být smrt Františka Mrázka. „Stále se ale může objasnit,“ říká Galaš, který pracoval u policie od roku 1991.

Lidé
not random 2
not random 3
not random 4

Učíme policisty, jak mluvit o smrti

Jste svědkem dopravní nehody a za pár minut máte jít za někým, kdo přišel o rodiče. Jak byste takovou zprávu sdělili? Takové je dilema policistů, kteří jsou většinou první, kdo mluví s rodinou. Neurovědkyně Eliška Procházková je autorkou unikátního projektu, který pomocí virtuální reality školí policisty z celého Česka, aby lépe zvládali sdělit závažnou zprávu.

not random 5
not random 6
not random 7

… a otevřená kuchyně je naše jeviště

Patří mezi jeden z pěti českých podniků, které loni dostaly prestižní michelinské ocenění Bib Gourmand. The Eatery si říká „bistro“ – aby si host nemyslel, že tam nechá půl výplaty; současně je „finediningové“, aby bylo jasné, že nejde o bufet. Stojí na místě někdejšího divadla a má otevřenou kuchyni, takže zákazník může vidět kuchaře při práci. „To je naše jeviště,“ říká šéfkuchař a spolumajitel Pavel Býček. Je mu jen dvaatřicet, ale ve své kariéře už projevil velkou urputnost.

not random 8

Ivana Chýlková. A proč bych nadávala, když je tak krásně?

Podle očekávání: sraz je v pět, do kavárny vstoupí v 16:59:50. „Nemám ráda,“ objedná si do půllitru zázvorový čaj, „když na mě někdo musí čekat.“ Oproti očekávání: v následujících dvou hodinách mi jedinkrát nevytkne nepřesnou nebo banální otázku, usmívá se, je v naprostém klidu. A s tímhle pocitem nakonec z kavárny odejdu – Ivana Chýlková už sice cítí přibývající léta, ale zároveň kolem sebe vyzařuje nadhled, klid... a sluší jí to.

not random 9
not random 10
not random 11

Žvanění přibližuje zánik lidstva, říká neuropatolog Koukolík

Knihu s názvem Bulšit a dovětkem „O žvanění v organizacích, médiích, politice a ve vědě“ vydal neuropatolog František Koukolík. Přináší mimo jiné poznatek, že „žvást“ je nebezpečnější než lež. „Lhář svým způsobem ctí pravdu. Ví, že lže. Ale bulšiter, tomu je to úplně jedno. Prostě žvaní,“ říká osmdesátiletý propagátor kritického myšlení.

not random 12
not random 13
not random 14

PODCAST: A najednou sedíš na baru s Clivem Owenem...

Lednové vydání Reportéra přináší historky a portréty štamgastů legendárního pražského baru Bluelight, které nafotila Alžběta Jungrová, a právě s Alžbětou je následující podcast. K redakčnímu mikrofonu přišel taky otec zakladatel František Ludačka, který Bluelight v Josefské ulici na Malé Straně otevřel před více než šestadvaceti lety.

not random 15

Omládneš tu, zkrásníš, hlavně po půlnoci

V Josefské ulici na pražské Malé Straně funguje sedmadvacátým rokem vyhlášený bar Bluelight, který má stovky často pozoruhodných, kreativních nebo úspěšných štamgastů. Sedm desítek z nich loni nafotila Alžběta Jungrová, z barových portrétů vznikla knížka: „Samozřejmě si uvědomuju,“ říká fotografka, „že kdybych chtěla nafotit štamgasty všechny, bylo by jich desetkrát tolik – takže bych v Bluelightu musela delší dobu bydlet.“

not random 16

Na ledě s českými curlery. Jak to mohla poslat tak přesně?

Poznali se na ledě, jsou spolu už třináct let. A tři a půl roku už mají i stejné příjmení. Zuzana a Tomáš Paulovi jsou prvními curlery, kteří reprezentují Česko na olympijských hrách. I když mohou trénovat jenom po práci, patří ke světové špičce. O jejich umění jsem se přesvědčil i při soukromém minikurzu curlingu, který mi poskytli.

not random 17
not random 18

Kachna u kamen, šumavské lesy za oknem

Chata Rovina leží v nadmořské výšce 924 metrů uprostřed jednoho z nejkrásnějších koutů Šumavy. Majiteli jsou tři kolegové z pražské firmy s manželkami a mezi hosty převládají cyklisté a běžkaři. Vracejí se sem mimo jiné kvůli kachně konfitované přes noc nebo jelení svíčkové s mrkvovými knedlíky. Můžou se tady také ubytovat a dopřát si třeba koupel v nahřívacím sudu pod širým nebem. Za zdejší hvězdnou oblohou sem jezdí i astronomové.

not random 19

David Žbirka. Tati, všetko dokončím

Když v listopadu zemřel Meky Žbirka, hodně jsem myslel na jeho sedmadvacetiletého syna Davida – poznali jsme se před pár lety nad pivem v Londýně, kde žije a dělá muziku. Po pohřbu jsem mu nabídl rozhovor, ale David letěl na tři týdny do Spojených států. Až na Vánoce jsme se v Praze sešli: „Každou chvíli beru do ruky telefon,“ začal své vyprávění, „protože mám chuť tátovi něco říct.“

not random 20

Lidstvo může narazit hlavně na vlastní blbost

Víc než války robotů nebo toho, že lidstvo skončí pod nadvládou umělé inteligence, se česká vědkyně obává, že nevyužijeme znalostí, které nám umělá inteligence může nabídnout: například k záchraně planety. Lenka Zdeborová působí na předních evropských vědeckých pracovištích, kde zdokonaluje počítačové algoritmy. Loni převzala Cenu Neuron pro nejlepší české vědce a vědkyně.

not random 21

Řečník nad Palachovou rakví

Působil v evangelickém sboru ve středočeské Libiši, ke kterému patřila i rodina Palachova z nedalekých Všetat. „Jan mezi nás přišel o Vánocích roku 1968 s maminkou, na to není možné zapomenout,“ říká Jakub Schwarz Trojan, který o měsíc později pronášel nad rakví s ostatky studenta smuteční řeč. Pátý díl seriálu, který vzniká ve spolupráci magazínu Reportér, Paměti národa a Moneta Money Bank.

not random 22

Ivan Mládek: Hrát přestanu, až mě klepne

Před čtyřiceti lety se stal mým vůbec prvním oblíbeným zpěvákem, to jsem chodíval do prostějovské školky. Před dvaceti lety jsem se skamarádil s Ivanovým synem Štěpánem, dodnes spolu hrajeme fotbal. Ivan velkoryse toleroval naše studentské večírky, pročež zůstával mým oblíbencem a je jím stále – nejen z toho důvodu, že mi loni věnoval nádherný obraz... U příležitosti osmdesátin Ivana Mládka odemykáme rozhovor z lednového Reportéra.

not random 23

Byl jsem při tom

Jako rozhodčí a funkcionář se zúčastnil devíti zimních olympiád. Snímek, na kterém kontroluje tkaničky krasobruslařky Tonyi Hardingové, obletěl svět. Jako první Čechoslovák získal titul na harvardských právech, byl u velkých porevolučních privatizací. Dodnes jezdí na kole, hraje golf, lyžuje. „Vloni jsem kvůli covidu po šedesáti letech nestál na sjezdovce. Snad to letos doženu,“ říká šestaosmdesátiletý Gerhardt Bubník.

not random 24
not random 25

Aby děti zjistily, že nejlepší hřiště je les

Hra, hra a jedině hra. Nic jiného děti zpátky do přírody nepřiláká, tvrdí Stanislava Šejblová, lesní inženýrka a pedagožka, která žije s rodinou v hájovně ve východních Čechách a učí děti, že příroda je vlastně to nejlepší hřiště na světě. Svou vlastní kreativitu přetavila v poetickou knihu s názvem Abecedou za přírodou, kterou poprvé vydala na podzim 2019 a kterou už mají tisíce dětí po celé republice.

not random 26
not random 27

PODCAST s Bárou Jánovou: Odložila jsem kartáček, zuby si teď budu čistit uhlím

Pár hodin před odletem na tropický ostrov v Dominikánské republice se zastavila na hodinový podcast Host Reportéra dvaatřicetiletá herečka Bára Jánová. „Když mi na podzim zavolali,“ říká, „že bych se mohla zúčastnit soutěže Survivor, bez přemýšlení jsem vyhrkla, ano, ano, ano, chci! Až pak přišly pochybnosti, jestli trosečnický život zvládnu, ale přinejmenším psychicky jsem, myslím, docela silná.“

not random 28

A lahev z roku 1894 jsme otevřeli jako dezert

Asi jediné portugalské víno, které Češi široce znají, je portské. Přitom Portugalsko je v produkci vína páté v Evropě, vinice z celé země nabízí nejen červená, ale také svěží bílá vína a sekty. Dovozu vín z Portugalska se léta věnuje odnož rodinné firmy Kubíčkových. Má dvě vinotéky – v Praze a v Dobříši, pořádá ochutnávky, nabízí unikátní lahve, ale i vína, jejichž cena začíná hluboko pod dvěma stovkami. A také pochoutky jako sušené šunky či sýry.

not random 29
not random 30

Covid nám neuškodil, knížky se kupují více

Na pultech knihkupectví se letos před Vánoci objevilo více novinek než loni, i když většina kvůli nedostatku papíru až v listopadu. Celkovým prodejům ale hodně pomohly starší tituly. „Tituly starší než rok už tvoří více než polovinu prodejů,“ říká obchodní šéf Albatrosu Josef Žák.

not random 31

Humor je záchrana, říká otužilkyně prababička, která přežila kóma i ochrnutí

Měl to být rozhovor o závodním zimním plavání čtyřiasedmdesátileté otužilkyně. Příběh Ivy Kláskové, která byla i v kómatu, je však natolik pestrý, že se povídání ubíralo úplně jiným smě-rem. „Život se má žít na plný pecky,“ říká hrdá prababička, která jezdí na kole, ráda se potápí i pod ledem, a když ji to popadne, sedne do auta a večer je u moře. A často se směje.

not random 32

Hoši, nebudeme pracovat opilí. Ať po nás něco zůstane.

Vyučený zahradník František Kynčl před osmi lety „poznal Pána Ježíše“, jak sám říká. Dnes se živí úklidem ulic v Táboře a při práci mu pomáhá parta bezdomovců, podobnému projektu se věnuje i v Českých Budějovicích. „Nepřistupuju k nim jako člověk zvenčí. Dá se říct, že jsem jeden z nich,“ říká tento neobyčejný muž.

not random 33

Jak se zkoumají předsudky a můžeme se jich zbavit?

Předsudky zřejmě nikdy nevymizí. Nemusíme se jimi ale nechat ovládnout. „Sice můžeme mít obavu z někoho, koho neznáme, ale jestli tu obavu budeme podporovat, anebo se jí pokusíme zbavit, je už zcela na nás,“ říká Sylvie Graf z Psychologického ústavu AV ČR, která předsudky dlouhodobě zkoumá. Momentálně působí na univerzitě ve švýcarském Bernu.

not random 34
not random 35

A pak si koupel v ledové vodě zamilujete…

Vysekat díru v ledu zamrzlého jezera a ponořit se do studené vody. Pro mnohé je ta představa stále šílená, přestože fanoušků otužování přibývá. Lásce k ledovým koupelím propadla i Patricia Schumacher, která se z teplé Kalifornie přestěhovala do Rakouska – a chlad jí pomohl zamilovat si i zimu. „Zlepšila se mi nálada,“ říká. A vodní záchranář Hansjörg Ransmayr vypočítává výhody koupele v ledové vodě – od posílené imunity až po lepší spánek. Zkuste to taky, jen pozor: postupně, opatrně a dodržujte pravidla.

Lidé
not random 36
not random 37

Na jídelníček podle Instagramu zapomeňte

Přestože je sama influencerka, rady některých kolegů stran jídla ze srdce nesnáší. Karolína Fourová je inženýrka v oboru výživy a kvality potravin a již několik let se snaží vyvracet mýty o jídle, varuje před nevhodnými dietami a upozorňuje, že je důležité dbát i na to, na co nebo do čeho potraviny dáváte.

Lidé

<< NOVĚJŠÍ STARŠÍ >>