Poklady v údolí jelenů

Byznys

Skotskému městečku Dufftown se občas přezdívá „hlavní město whisky“. Velkou zásluhu na tom mají dvě palírny vybudované na konci devatenáctého století Williamem Grantem a jeho rodinou: Glenfiddich a The Balvenie. V jejich sudech už desítky let zrají mimořádné nápoje.

img DALŠÍ FOTOGRAFIE V GALERII

Když přijíždíte do městečka Dufftown v hrabství Banffshire na severu Skotska od nejbližšího většího letiště v Aberdeenu, ocitnete se v poněkud ospale působící obci s řadou malých krámků. Pokud ale na hlavní křižovatce v obci zabočíte doprava a sjedete z mírného kopečka, objeví se asi po kilometru hlavní místní poklad, palírny Glenfiddich a The Balvenie. Obě spolu sousedí, obě patří společnosti William Grant & Sons a obě hrají velkou roli v historii i současnosti skotské whisky.

Starobylé kamenné budovy doplňují o něco modernější stavby, a když později vstoupíte, zjistíte, že se uvnitř sice pilně pracuje, ale nespěchá. Ono ani není proč, výroba whisky má velmi pevně stanovená pravidla a časy pro každý krok. Od sladování a rmutování, kdy se slad rozdrtí a smíchá s horkou vodou, přes kvašení až po destilaci. Nic nejde ošidit nebo urychlit, tím méně pak zrání v sudech, kde whisky stráví dvanáct, patnáct, ale třeba i jedenadvacet, či dokonce padesát let.

Glenfiddich, což ve skotské gaelštině znamená Údolí jelenů, je vůbec největším světovým producentem takzvané single malt whisky. Označení single malt znamená, zjednodušeně řečeno, že se whisky vyrábí pouze ze sladového ječmene a že je kompletně produkována v jedné palírně. Zatímco blended whisky je míchána z produktů více palíren a mohou se do ní přidávat i whisky, které se vyrábějí z jiných obilnin než jen z ječmene. Příznivci na single malt whisky obvykle oceňují, že bývá chuťově zajímavější a že v chuti se více projevují specifické místní podmínky a výrobní postupy.

 

Palírnu Glenfiddich vybudoval William Grant. Nejprve dvacet let pracoval v jiné místní palírně dodnes slavné značky Mortlach, aby nakonec o míli dále směrem k severu začal budovat svou vlastní. Spolu se svými dětmi, sedmi syny a dvěma dcerami, se podle legendy pustil v létě roku 1886 do stavby vlastníma rukama, kámen po kameni. Za necelý rok a půl měli hotovo a palírna spustila provoz.

O dalších pět let později, v roce 1892, pak rodina Grantových začala budovat sousední palírnu, The Balvenie. A nedlouho potom se zrodila i dodnes známá značka „blended whisky“ Grant’s.

Z Glenfiddich se během let stal vůbec největší světový producent single malt whisky. „Je to přitom jedna z mála skotských palíren, které jsou stále rodinnou firmou. V tomto případě se jedná už o pátou generaci jedné rodiny,“ upozorňuje Václav Rout, jeden z největších českých znalců skotské whisky.

The Balvenie je podle něj zase nejlepší palírna na prohlídku. „Často se mne lidé ptají, jakou palírnu ve Skotsku navštívit. Pokud mají čas pouze na jednu návštěvu, vždy doporučím The Balvenie. Je to nejen moje srdeční záležitost, ale také jediná palírna, v níž v rámci jedné prohlídky uvidíte komplet celý výrobní proces,“ říká milovník whisky, ale také vášnivý hráč na skotské dudy. Na prohlídku je však potřeba se dopředu objednat, protože kapacita je omezená. Připlatit lze i za ochutnávku – a rozhodně to stojí za to.

A které whisky z obou palíren jsou podle Václava Routa nejlepší? „Těch by bylo hodně. Například vzorek nejstarší verze whisky Glenfiddich z roku 1956 přímo ze sudu, případně Glenfiddich solera rovnou z kádě ještě před lahvováním. To je nádhera a nezapomenutelný zážitek. Krásné a dostupnější jsou však i whisky Glenfiddich 30 let, 21 let a na běžnější pití patnáctiletá.“ U The Balvenie se mu vybírá ještě obtížněji: „Ale když už, tak The Balvenie Tun 1401 první edice. Ta ovšem od dob, kdy jsem jich pár vypil, podražila na dnešních 5 900 liber za lahev. Dále pak třeba Balvenie 30 let, jednadvacetiletá PortWood nebo sedmnáctiletá Peated Cask.“

Když budete mít štěstí, provede vás po The Balvenie skutečná legenda oboru, David C. Stewart, který nastoupil k firmě roku 1962 jako sedmnáctiletý a od roku 1974 byl malt masterem v celé společnosti William Grant & Sons. U značky Glenfiddich tuto pozici již před pár lety předal svému nástupci, v The Balvenie však stále působí. David Stewart změnil svět whisky, protože byl tím, kdo vymyslel a prosadil takzvaný wood finish. To znamená, že se whisky po prvním zrání, nejčastěji v sudu po bourbonu, přelije do dalšího sudu (například po sherry, madeiře, portském či koňaku) a pokračuje ve zrání tam. Postup, který je dnes již docela běžný, začal právě u Davida Stewarta. Navíc asi nikdo neumí hovořit o whisky tak poutavě a zároveň zasvěceně jako on. Pokud jej ovšem chcete potkat v akci, neváhejte, před pár týdny přišlo oznámení, že už si vybral svou případnou nástupkyni na pozici malt mastera, pětadvacetiletou Kelsey McKechnieovou. •

Reklama
Reklama
Reklama

Sdílení

Reklama

Podpořte nezávislou žurnalistiku

I díky Vám mohou vznikat finančně náročné texty a reportáže v magazínu Reportér.

200 Kč 500 Kč 1000 Kč Jiná částka

On-line platby zajišťuje nadace Via a její služba darujme.cz

Reklama
Reklama