Holešovice: přístav, kde mizí krčmy

Kulinární síla pražských Holešovic má dva prameny: bývalý areál tržnice a potom zónu přiléhající k Letné. Třetím faktorem, který čtvrti pomohl gastronomicky nahoru, byli zákazníci a hosté z nových kancelářských budov, které v ní postupem času vyrostly. Holešovice jsou tématem průvodce gastronomií tuzemských čtvrtí a regionů.

img DALŠÍ FOTOGRAFIE V GALERII

Pražské Holešovice v sobě mají jistou kompaktnost – pramení snad z toho, že z jedné strany je čtvrť obklopena vodou, z další zelení aa pouze nevelká část volně přechází do sousední Letné.

Honosnější část Holešovic byla vždy soustředěna do zóny u Letné v okolí kostela sv. Antonína, zbytek čtvrti si léta držel svoji poetickou zašmouranost - a to i z hlediska gastronomického. V uličkách byl vždy k nalezení dostatek pohostinství čtvrté cenové s rázovitou obsluhou a levným pivem. Dnes v tomto ohledu pozice ještě drží přístavní U vody (U Vody 1), kde flamendři léčí následky prohýřených nocí polévkami, jako je frankfurtská nebo vývar s játrovou rýží, za vlídného dohledu obsluhy, která ke klientele přistupuje v duchu cimrmanovského hesla „Hospodský je naše máma“.

Trochu méně domácký, ale stále dosti starosvětský, je lokál U sv. Antoníčka (Pplk. Sochora 20), kam se vždy vyplatí zajít na dobře připravenou klasiku, třeba čevapčiči s kopečkem hořčice a sekané cibule.

Smutnou ukázkou, jak to vypadá, když se o totéž pokouší někdo, kdo to neumí, je ovšem nedávno otevřená Jídelna u Nováků (Dukelských hrdinů 32), kde bramborovým krémem nazývají jakousi hrudkovitou podivnost z prášku a obsluha vypadá, že stále smutní po nonstopu Železná Sparta, který se na místě nacházel původně.

Zmíněná Železná Sparta, přezdívaná holešovickými pijany důvěrně Šatník – a to pro množství zavěšených dresů u stropu – byla popůlnočním útočištěm pestré společnosti. Stejně jako někdejší legendární noční nálevna Kobra, kterou nahradila na stejné adrese banka.

Tahle výměna je pro Holešovice do jisté míry symbolická – ukazuje, jak se mění poptávka obyvatel čtvrti. Postupně ubývá různých putyk a pajzlíků ve prospěch stylových kaváren, krámků s lahůdkami a restaurací.

 

Bitcoinové kafe

Za nejprogresivnější holešovický podnik je možné asi bez debaty vyhlásit Paralelní polis (Dělnická 43), kde se dá platit akorát bitcoiny. „... se skvělým kafem zas o kousíček víc hackerem,“ osvětlil mně zdejší filozofii jeden ze zakladatelů Polis Martin Leskovjan. Na první pohled to v podniku vypadalo spíš na hipstery než na hackery, ale zdání může klamat. Každopádně kávu i koláče mají v Paralelní polis vážně provotřídní.

Urychlenou výměnu korun v bitcoiny rozhodně začnete zvažovat, pokud zajdete k nedaleké konkurenci Avion Street Cafe (U měšťanského pivovaru 11). Zákusky jsou domácí a celkem povedené, ale hlavní artikl, tedy káva, to je katastrofa. Cappuccino s mlékem děravým jak cedník a podivnou hnědou tekutinou pod ním se dá skousnout na benzince mimo hlavní tahy, ale vážně ne na místě, které se tituluje jako kavárna.

Chcete-li solidní kávu a alternativní měny vás nelákají, musíte jít dále od řeky: třeba do nedlouho fungujícího Sedmého smyslu (Heřmanova 11), kde je nejen dobrá káva a velmi přátelská mladá obsluha, ale též solidní nabídka rozlévaných italských vín a vynikající zmrzlina z letenského Amata.

Šikmo přes ulici je již zavedený mléčný bar Kumbál (Heřmanova 12), ideální adresa na líné snídaně. Kdo vydrží na zahrádce obrácené do ulice zevlovat až do poledního, dočká se umně kořeněné domácí polévky: jeden den se nabízí špenátový krém, jiný letní tomatová nebo vývar s kuličkami čerstvého hrášku.

Kavárenský trojúhelník na malém prostoru uzavírá Ouky Douky (Janovského 14), kdysi oblíbený podnik zpěváka Filipa Topola. Stejně jako v jeho časech, je dnes Ouky Douky útulným křížencem kavárny, antikvariátu a galerie. Podnik je kosmopolitní jak složením hostů, tak nabídkou snídaní: den tu můžete začít toastem či mexickou chutí burrita.

 

Divadelní obyvák

Mezi nejzapadlejší, ovšem taky nejpůvabnější holešovické kavárny patří bezpochyby Obyvák divadla Alta (U Výstaviště 21). V tovární hale, kam musíte projít skrze vrátnici nebo nenápadnými dvířky kousek od zastávky tramvaje, vyrostl – coby součást vyhlášeného pohybového divadla – prostor uvolněný a příjemný jak pro práci, tak posedávání nebo večírkování. Pivo ze Zemského pivovaru, káva z Pardubic a různé domácí chlebíčky, quiche a koláče – v Altě je snadné cítit se vážně jako v obýváku.

Dalším populárním prostorem ve čtvrti je hospodokavárna Liberál (Heřmanova 6) se zahrádkou velkoryse roztaženou do plochy přiléhajícího náměstíčka. Večerům tu vládnou různé kulturní akce, přes den pak domácí limonády, lehká rychlá jídla a točené pivo z Únětic.

Podobné osazenstvo jako Liberál přitahuje též venkovní Tiskárna na vzduchu (areál Výstaviště 67). Pod korunami stromů tady čepují piva Únětice, Poličku a Plzeň, grilují burgery a chystají pro hosty různé raw speciality. Čas od času se tu však pořádají i gastronomicky opulentnější události, jako třeba naposledy noční kulinární festival, který spojil projekce filmů a populární finger food – jídla do ruky.

Kousek od obory Stromovka, na jejímž okraji se Tiskárna nachází, se nalézá též jeden z nejstarších holešovických podniků, který léta drží setrvalou kvalitu a táhne hosty všech národností. Bohemia Bagel (Dukelských hrdinů 48) je rušným podnikem anglosaského stylu, kde se do pozdních hodin míchají koktejly a ráno tu už zase ve vší nevinnosti chystají snídaně postavené z části na místním vlajkovém pečivu: kulatém bagelu. Lívance s javorovým sirupem, kompletní anglická snídaně – a pro skutečně hladové potom šťavnaté steaky, kuřecí stehýnka, žebra anebo burgery. Zkrátka všechny chutě Ameriky, které vás můžou napadnout.

 

Pivovarní čtvrť

Dalším osvědčeným místem na jídlo je v Holešovicích Avion 58 (Komunardů 42), kdysi vyhlášený restaurant skrytý ve dvoře jedné z bočních ulic, dnes rozlehlá kantýna v areálu někdejšího pivovaru. Tam, kde dřív byla varna, se dnes k desítkám stolů roznášejí pokrmy české i mezinárodní kuchyně na slušné úrovni. Mezi oblíbené položky zdejšího poledního menu patří takové záležitosti, jako je španělský ptáček nebo znojemská, v létě je vyvažuje široká nabídka obědových salátů.

Vaření piva se z historické adresy odstěhovalo blíž k Vltavě, do Pivovaru Marina (Jankovcova 1059). Měděná varna je hned za výčepem, kde se točí čtyři druhy piva: krom desítky a dvanáctky též tmavé a pšeničné. Pivovarské menu je sestaveno tak, aby se hodilo k nápoji, kolem nějž se tu vše motá: guláš, vrabec, kachna, koleno… Samostatnou sekci tvoří gril, ze kterého se ke strávníkům dostávají krkovičky, křídla, panenky a marinovaná žebra.

Komu nestačí místní produkce, může se s důvěrou obrátit na 1. pivní galerii (U Průhonu 9). Prostor bez zbytečných kudrlinek se snaží nabídnout zákazníkům hlavně širokou škálu kvalitních piv, sortiment se rozpíná od belgických či německých speciálů po produkci domácích pivovarů menší velikosti. Koupíte tu cokoliv, od piva Žatec až po broumovský Olivětín – seznam lahví podle abecedy je dlouhý.

Přibývající množství kancelářských budov způsobilo, že v Holešovicích začala být poptávka po zajímavých a rychlých obědech. Na tuhle strunu hraje – a proto tu svou pobočku otevřelo – populární bistro Home Kitchen (Jankovcova 14a). Interiér u řeky je rozlehlejší než původní mateřský podnik v centru města a v létě přetéká i na dřevěný rošt ven. Home Kitchen si před lety, jako jedno z vůbec prvních bister v Praze, získalo stálý okruh příznivců stručným sezonním menu, které si každý den vystačí s několika položkami. Předposlední červencovou neděli byla na holešovickém menu třeba restovaná husí játra s červeným vínem nebo zapečený chléb se slaninou a čerstvou hruškou.

 

Uvnitř tržnice

Pokud se do Home Kitchen chodí hlavně na oběd, na večeře je cíl též jasný: SaSaZu (Bubenské nábř. 306) v jedné z budov Holešovické tržnice. Snad jen luxusní auta parkující před halou naznačují, co uvnitř můžete čekat: eklektický prostor v asijském stylu, který vytvořil šéfkuchař Shahaf Shabtay. Menu sestává z pěti sekcí, jež odkazují na pět technik asijské kuchyně: Sambal, Otak Otak, Flame, Roti a Tai-Tai Gril. V načervenalém přítmí při tepajícím rytmu hudby se servírují nevelké porce pokrmů z rukou aktuálního šéfkuchaře Andyho Tana.

Těžko říct, zda vás víc dostanou křupavé kachní rolky podávané s trochou kimchi, krabí maso ukryté v rýžové slupce, které namáčíte v omáčce spojující ambivalentně chilli a kokos, nebo třeba bollywodské jehněčí kotletky. Spojnicí mezi všemi jídly v SaSaZu je intenzivní chuť a precizní výsledek.

Holešovická tržnice skrývá ještě jednu kulinární perlu, ta je však v provozu pouze přes den. Trang An (Hala číslo 5) má svůj původ ve slavném stánku, kam nejprve chodili okolní trhovci, potom poučení milovníci jídla z okolí a nakonec se stal natolik kultovním místem, že prostě bylo potřeba větších prostor. Když dnes sedíte na upravené terase, můžete jen vzpomínat, jak jste v temné uličce kdysi stávali frontu na excelentní vepřové kousky bun cha podávané s rýžovými nudlemi.

Pokud už jste v areálu tržnice během dne, nejspíš nevynecháte ani nejstarší ze zdejších atrakcí – Halu 22. Jediný trh, který v hlavním městě funguje kontinuálně, se za posledních pár roků proměnil z obyčejného ovozelného mixu překupníků a pěstitelů v trh ve všech slova smyslech. Pěstitelé na cedulkách hrdě avizují přesný původ zeleniny, domácí vejce jsou samozřejmostí stejně jako stánky se sýry a zvěřinovými klobáskami. Nabídka sazenic, semen, medu, vína a likérů postupně přetéká i mimo halu, naposled přibyl třeba obchod se slovenskými specialitami na vnějším obvodu dvaadvacítky.

Tržnice byla mimochodem místem, kde kořeny dnešního kulinárního holešovického rozkvětu začínaly. Ona sama se mění rozvážně, ale na chuť jí přichází stále širší gastronomické publikum. A zdá se, že i ona jemu vychází stále víc vstříc.

 

Kam ještě zajít
Naše Toustárna (Dělnická 56)
Pekárna kousek od Libeňského mostu se specializuje na chleby hranatého tvaru a světlé pečivo. Počátky byly trochu rozpačité, ale teď už sem můžete bez obav zajít a vybrat si chleba s sebou nebo si dát nějakou ze svačinových variací. 
Cukrárna u Veletrhů (Dukelských hrdinů 36)
Tohle lehce ošuntělé místo je jednou z největších sladkých pecek ve městě. Kynuté koláče a plněné buchty dělají stejně dobře jako vaše babička a navíc to tady krásně voní. Vlídná obsluha oldschoolového střihu je součástí nákupního zážitku. Jen kávu si raději dejte jinde. 
Barry Higgel’s coffeehouse (Tusarova 25)
Komorní kavárna, komorní zahrádka a kávy z dobrých pražíren na mlýnku. V tuhle roční dobu i sezonní hit — espresso s ledem a tonikem. 
Balkánské potraviny (Plynární 4)
Neskutečně bohatě zásobený krámek, kde najdete cokoliv, po čem balkánská část vašeho já touží: skvělé sýry kaškaval v ovčím, kozím i kravském provedení, rozličné klobásky a sudžuky, spousta nakládané zeleniny, sladkostí, luštěnin i vín z regionu. Navíc se tu dá v sezoně sehnat zelenina dovezená z jihu a balkánské pečivo — domácí burek — když rovna budete mít štěstí. V nabídce je nyní i sudové makedonské víno. 
Reklama
Reklama
Reklama

Sdílení

Reklama

Podpořte nezávislou žurnalistiku

I díky Vám mohou vznikat finančně náročné texty a reportáže v magazínu Reportér.

200 Kč 500 Kč 1000 Kč Jiná částka

On-line platby zajišťuje nadace Via a její služba darujme.cz

Reklama
Reklama