Sous-vide, tajemství šťavnatého steaku a super salátu

Lidé

Chcete si ve své vlastní kuchyni připravit mimořádně šťavnatý steak jako od profesionálního kuchaře? Nebo třeba exkluzivní rajčatový salát? Chcete doma podávat pokrmy, které si zachovávají svou přirozenou chuť i složení? S moderními spotřebiči to není žádný problém.

img DALŠÍ FOTOGRAFIE V GALERII

Jaké jsou největší výhody vaření sous-vide, které mají rádi špičkoví šéfkuchaři – a které nyní můžete zkusit i doma? Proč v těch nejlepších kuchyních používají zmíněný postup, při němž se nejrůznější potraviny vaří ve vakuu při nízké teplotě?

Jde o to, že si potraviny zachovají své původní vlastnosti, přirozenou chuť, šťávy i texturu. Zpracováním se nemění obsah živin, vzhled, barva ani vůně. Třeba maso – to je krásně měkké, šťavnaté, dokonale stejnoměrně propečené a nikdy se nevysuší. Když po uvaření zůstane v sáčku šťáva, kterou maso během přípravy pustilo – máte tak ideální základ vynikající omáčky. Všechny chutě se navíc skvěle propojí: můžete si tak vychutnat úžasné kombinace s různým kořením, bylinkami a dalšími přísadami.

 

Jak na to

Jak toho doma docílíte? Zde je konkrétní příklad.

Steak omyjete a otevřete zásuvku pod vaší troubou. Maso vložíte do speciálního vakuovacího sáčku a smícháte s marinádou – ze sójové omáčky, worcesteru, oleje a citronové šťávy, másla a hnědého cukru. Ve vakuovací zásuvce pak vytáhnete ze sáčku vzduch a vytvoříte devadesátidevítiprocentní vakuum. Maso v sáčku necháte marinovat čtyři až osm hodin v lednici, poté – stále ve vakuu – vložíte do vodní či parní lázně nebo na rošt parní trouby a nastavíte příslušnou, vždy ovšem relativně nízkou teplotu mezi padesáti až sedmdesáti stupni: podle toho, zda chcete steak krvavější nebo naopak propečenější. Maso vyjmete ze sáčku a osušíte – protože nechcete, aby prskalo, když ho pak rychle osmahnete na pánvi: to proto, aby se udělala krásná křupavá krusta. A nakonec marinádu povaříte tak, aby zhoustla, a máte skvělou omáčku.

Gratulujeme, právě jste si doma připravili šťavnatý, všude stejně propečený steak metodou sous-vide, jakou se vaří ve špičkových restauracích.

Podmínkou samozřejmě je, že máte vakuovací zásuvku, úplně skvělé je, když je vestavěná a umístěna třeba rovnou pod parní troubou – jak to například nabízí exkluzivní řada kuchyňských spotřebičů Siemens studioLine.

Při svých experimentech se sous-vide přitom vůbec nemusíte dělat jen steaky. Touto metodou používanou nejlepšími šéfkuchaři můžete připravit třeba ryby nebo také rajčatový salát; je to jednoduché a exkluzivní. Pořádně omytých půl kilo koktejlových rajčat smícháte se špetkou soli a pepře, lžičkou hnědého cukru, dvěma polévkovými lžícemi balsamica, větvičkou rozmarýnu, větvičkou tymiánu a třemi lžícemi kvalitního panenského olivového oleje. Dáte do vakuovací zásuvky, vytáhnete vzduch a vložíte na dvacet pět minut do vodní lázně či parní trouby na 58 stupňů Celsia.

Získáte tak rajčatový salát, který můžete podávat s mozzarelou nebo chlebem – a který se mimochodem výborně hodí k již zmíněnému steaku.

 

Oslníte hosty

Jak už bylo řečeno, metodou sous-vide připravíte nejrůznější potraviny, třeba i houby nebo dokonce vajíčka.

Vakuovací zásuvka má navíc též další použití. Můžete vakuovat jednotlivé porce čerstvého masa či zeleniny: takto hygienicky uchované vydrží v chladničce i několik dní. Nebo je můžete rovnou i uvařit, šokově zchladit (nejlépe ledem) a uložit do chladničky do chvíle, než přijdou hosté. Ty pak oslníte například bleskově připravenými vynikajícími steaky. Takto předpřipravené maso totiž stačí jen znovu ohřát, vyjmout ze sáčku, zprudka orestovat a můžete podávat.

Vakuovací zásuvka zkrátka patří do každé moderní kuchyně – je například součástí řady špičkových vestavných spotřebičů Siemens studioLine.

 

Chcete-li se na vakuovací zásuvky a další moderní spotřebiče podívat, můžete si rezervovat návštěvu showroomu - rádi vás v něm uvítáme, jakmile se otevře.

 

Pro zájemce o praktické ukázky nabízí Siemens také ukázkové vaření.

 

Další snímky z řady exkluzivních spotřebičů studioLine značky Siemens si můžete prohlédnout v galerii zde.

 

 

Reklama
Reklama
Reklama

Sdílení

Reklama

Podpořte nezávislou žurnalistiku

I díky Vám mohou vznikat finančně náročné texty a reportáže v magazínu Reportér.

200 Kč 500 Kč 1000 Kč Jiná částka

On-line platby zajišťuje nadace Via a její služba darujme.cz

Reklama
Reklama