Covid a bary. Sníme o světle na konci tunelu, říká slavný barman

3. října 2020

Zavřít už teď, nebo riskovat a nezavřít? – takové otázky si teď lidé v oboru podle Vojíře kladou.

Marek Kučera

Před pětadvaceti lety spoluzakládal Václav Vojíř v Praze vyhlášený koktejlový bar Bugsy’s: dnes spoluvlastní i několik restaurací, například tapas bar Špejle. Když se na jaře podniky kvůli pandemii koronaviru zavřely, zaměstnancům hledal práci a nikoho nepropustil. Martin Žufánek pro něj tehdy dělal speciální gin a Václav Vojíř vtipkoval, že ho kvůli karanténě v nejhorším použije jako tu nejkvalitnější dezinfekci. Nyní jde ovšem v gastronomii skutečně do tuhého. Zavřít už teď, nebo riskovat a nezavřít? – takové otázky si teď lidé v oboru podle Vojíře kladou.

Kdysi jste mi vyprávěl, jak těžce se gastronomie vzpamatovávala z metanolové aféry v roce 2012. Téměř padesát lidí zemřelo po požití metylalkoholu a dva týdny se nesměl prodávat tvrdý alkohol. Jak dlouho to bude trvat, než se obor vzpamatuje z covidu?

Metanolová aféra skutečně v očích zákazníků ovlivnila důvěryhodnost podniků, jako je bar Bugsy’s, kde se pracuje s alkoholem. Nicméně když se teď budete bavit s kýmkoli z naší branže, tak řekne: Ježišmarjá, to byla procházka růžovým sadem oproti tomu, co se děje teď.

Stát kvůli koronaviru v září opět omezil otevírací dobu podniků…

Ano. A bar Bugsy’s je přitom bar, kde už čtvrt století děláme všechno pro to, abychom zušlechťovali svět lihovin a zkulturňovali jejich konzumaci, jenže my máme smůlu, že prostě patříme do celkového segmentu nočního života, který stát vypíná a kam s námi patří nalejvárny…

… a diskotéky, noční kluby a nonstopy…

… a nevěstince, což je asi myslím věc, která epidemiologům také leží v žaludku: o tom se ale nemluví, protože ony nemají oficiální status. Celkově ale musím říct, že omezení otevírací doby je sice bolestné, ale nejhorší je jiná věc.

Tipuji, že nejhorší je, když se lidé prostě bojí chodit jak do barů, tak i do restaurací. Tak?

Přesně tak. Dramatický pokles teď v posledních týdnech zaznamenává celá gastronomie, pivnice, špičkové fine diningové restaurace, bary – což víme z našich podniků i od kolegů, úspěšných pražských restauratérů. Nejhorší prostě byl signál zákazníkovi, že místa jako Techtle Mechtle jsou původcem všeho zla. Ale opravdu se v nich ta nákaza tak šíří?

Takové případy jsou popsány v celém světě. Třeba v jihokorejském Soulu v květnu vzniklo prokazatelně ohnisko nákazy v nočních klubech, pozitivně testovaných lidí bylo více než sto.

Chápu. Samozřejmě nelobbuji za to, aby třeba bar Bugsy’s měl nějakou výjimku. Nikdo si nemůže vzít abecední seznam nočních podniků a jet bod po bodu a zjišťovat, o jaký se jedná. Ale jak jsem řekl, my trpíme tím, že do tohoto segmentu patříme.

Na začátku září jste řekl, že by další podpora barům byla nemorální. Nebylo by ale od státu rozumnější nechat stále i přes léto zkrácenou zavírací dobu a pak to podnikům nějak kompenzovat? Virus by se třeba šířil méně a nehrozilo teď ještě větší omezení provozu.

Podpořte Reportér sdílením článku