Vyšlápni kopec, dostaneš najíst

Byznys

Už víc než dvacet let je Rakousko pro Čechy oblíbenou lyžařskou destinací, v průběhu minulého desetiletí vzrostl i počet turistů, kteří k jižnímu sousedovi jezdí v létě. Rakušané je lákají nejrůznějším způsobem a stále vymýšlejí nové atrakce. Jednou z nich jsou třeba alpské výlety na e-kole pro labužníky.

img DALŠÍ FOTOGRAFIE V GALERII
Audio
verze

Polévka, hlavní chod, dezert. V rámci horské cyklotrasy je standardní menu rozděleno na tři zastávky, abychom měli motivaci pořádně šlápnout do pedálů.

V půjčovně kol nám průvodce Max nastaví výšku sedla, rozdá helmy a dá základní instrukce, jak s e-bikem zacházet.

„Baterie sice vydrží zhruba 1 600 výškových metrů, ale radši si ji šetřete, obzvlášť na začátku, kdy pojedeme po rovné silnici,“ poradí nám a předvede, jak později při stoupání přidat elektropohon. Pro případ nouze vyfasujeme kabel, abychom mohli přičerpat elektřinu v některé dobíjecí stanici.

Prvním cílem je chata Wastlalm ve výšce 1 400 metrů, těšit se máme na polévku. Do mírného kopce jedu na „eco“ pohon, ve strmějším zvyšuju na „tour“. U první chaty je bylinková zahrádka, truhlíky a květináče jsou zavěšené a zastrčené, kam se dá, třeba do boty. V horách regionu Hochkönig na jih od Salcburku je takových bylinkových chat šestnáct, tvoří jakýsi svaz, pořádají se tu dokonce naučné procházky se sbíráním bylin.

 

Paní v tradičním kroji servíruje polévku, rakouskou Kaspressknödelsuppe, tedy vývar se sýrovým placatým knedlíkem pečeným na pánvi. Když po jídle dostanu koblihu, přemýšlím, jestli smím... dezert má být přece až na třetí zastávce. Maxovy další instrukce mě utvrdí v závěru, že na dietu není správný den. „Kousek za chatou bude opravdu prudký úsek, buď si lehněte na řídítka a vyšlápněte to, nebo slezte z kola, stiskněte tlačítko ‚walk‘ a ‚plus‘ a to plus držte, kolo pojede skoro samo, funguje to jako pojezd u sekačky.“

Na elektrokole se sice nenadřete tolik jako na normálním kole, ale i tak ze sebe energii vydáte. V Alpách určitě.

 

Tři různé trasy

„Tento den skvěle kombinuje tři věci, které máme rádi – jízdu na kole, krásný výhled a delikátní jídlo,“ tak zní propagační věta, jíž salcburský region Hochkönig zahrnující horský masiv dlouhý asi dvanáct kilometrů láká turisty na právě popsanou gastronomickou túru po Alpách na e-kole. Její začátek je v Maria Almu, asi sedmdesát kilometrů jižně od Salcburku autem.

Nejde ovšem o jedinou takovou „kulinářskou túru“, kterou si turista může zvolit: další trasa je určena pro „sovy“, tedy ty, kteří vstávají pozdě. Cesta začíná až v jedenáct hodin a v jejím rámci byste měli na různých zastávkách ochutnat například uzené hovězí s dýňovými semínky, farmářský chleba nebo domácí dezert.

Třetí trasa se pak jmenuje „čistá příroda“ a nabízí především bylinkové produkty: pažitkový chleba nebo placky s tvarohovým sýrem s bylinkami.

Pokud jde o to, kolik tato atrakce stojí: Když nemáte vlastní elektrokolo, jeho pronájem vás vyjde na 36 eur. Základní ceny zmíněných túr s průvodcem pak začínají na 68 eurech a končí na 84 eurech za jednoho. Určitou slevu získáte na takzvanou Hochkönigskou kartu: ta se dá pořídit, například když se v regionu ubytujete – karta zaručující různé slevy a vstup do muzeí, lanovek či hromadné dopravy zdarma je oblíbenou metodou, kterou se mnohé rakouské regiony snaží turisty přilákat a udržet.

 

Trhanec a sýrové prkénko

Pokračujeme v naší, nejnáročnější túře kombinující jídlo a elektrokolo. I když je začátek června, původně plánovaný cíl – chata Dirndlalm – je kvůli sněhu stále nedostupný, takže nás čeká dlouhé a prudké klesání.

Wiesenstadl je další tradiční horská chata ozdobená truhlíky s muškáty. Dostáváme tu selský salát: vařené brambory s vajíčkem a zeleninou. A salcburské pivo Stiegl.

Do další, třetí horské chaty musíme stoupat asi 450 metrů. Tenhle podnik už je méně tradiční, spíše moderní a stylový. Sedačky u baru jsou zavěšeny ke stropu a vypadají jako sedačky lanovky, menu je obtočeno kolem miniaturního válečku na nudle, čerstvý sýr dostaneme ve vydlabaném jablku. Tom Almhütte je nová chata, otevřená od loňského prosince. Dostáváme císařský trhanec a sýrové prkénko. Domácí chutney z lesního ovoce s trochou alkoholu zavařené ve skleničce je tu ke koupi coby suvenýr s sebou.

Následuje závěrečný sjezd a tím naše cesta končí. Kombinace cyklistiky a gastronomie je pro turisty velkým lákadlem. Rakušané se zkrátka snaží.

Reklama
Reklama
Reklama

Sdílení

Reklama

Podpořte nezávislou žurnalistiku

I díky Vám mohou vznikat finančně náročné texty a reportáže v magazínu Reportér.

200 Kč 500 Kč 1000 Kč Jiná částka

On-line platby zajišťuje nadace Via a její služba darujme.cz

Reklama
Reklama