Vyšlápni kopec, dostaneš najíst

Post Image

Vyšlápni kopec, dostaneš najíst

Play icon
5 minut

foto Schartner, Hochkoenig Tourismus

Už víc než dvacet let je Rakousko pro Čechy oblíbenou lyžařskou destinací, v průběhu minulého desetiletí vzrostl i počet turistů, kteří k jižnímu sousedovi jezdí v létě. Rakušané je lákají nejrůznějším způsobem a stále vymýšlejí nové atrakce. Jednou z nich jsou třeba alpské výlety na e-kole pro labužníky.

Polévka, hlavní chod, dezert. V rámci horské cyklotrasy je standardní menu rozděleno na tři zastávky, abychom měli motivaci pořádně šlápnout do pedálů.

V půjčovně kol nám průvodce Max nastaví výšku sedla, rozdá helmy a dá základní instrukce, jak s e-bikem zacházet.

„Baterie sice vydrží zhruba 1 600 výškových metrů, ale radši si ji šetřete, obzvlášť na začátku, kdy pojedeme po rovné silnici,“ poradí nám a předvede, jak později při stoupání přidat elektropohon. Pro případ nouze vyfasujeme kabel, abychom mohli přičerpat elektřinu v některé dobíjecí stanici.

Prvním cílem je chata Wastlalm ve výšce 1 400 metrů, těšit se máme na polévku. Do mírného kopce jedu na „eco“ pohon, ve strmějším zvyšuju na „tour“. U první chaty je bylinková zahrádka, truhlíky a květináče jsou zavěšené a zastrčené, kam se dá, třeba do boty. V horách regionu Hochkönig na jih od Salcburku je takových bylinkových chat šestnáct, tvoří jakýsi svaz, pořádají se tu dokonce naučné procházky se sbíráním bylin.

Paní v tradičním kroji servíruje polévku, rakouskou Kaspressknödelsuppe, tedy vývar se sýrovým placatým knedlíkem pečeným na pánvi. Když po jídle dostanu koblihu, přemýšlím, jestli smím… dezert má být přece až na třetí zastávce. Maxovy další instrukce mě utvrdí v závěru, že na dietu není správný den. „Kousek za chatou bude opravdu prudký úsek, buď si lehněte na řídítka a vyšlápněte to, nebo slezte z kola, stiskněte tlačítko ‚walk‘ a ‚plus‘ a to plus držte, kolo pojede skoro samo, funguje to jako pojezd u sekačky.“

Podpořte Reportér sdílením článku