PODCAST: Situace je vážná, ani nejlepší restaurace teď nemají personál, říká šéfkuchař Christian Chu

Lidé

Ohromný gastronomický i společenský zážitek reportéra Tomáše Poláčka má dohru v tomto hodinovém podcastu s třicetiletým šéfkuchařem Christianem Chu. Poláček se totiž v jeho malinké restauraci Levitate nejen skvěle najedl, ale hlavně seděl pouhé dva metry od kompletní kapely Tool, kterou obdivuje a která o den dříve koncertovala v Praze.

Třicetiletý Christian Chu v rozhovoru vypráví o náročném dětství v severním Vietnamu: „Když mi bylo pět, naši se rozvedli a máma odletěla do Česka. Zůstal jsem s tátou, ale ten jezdil neustále za prací, takže spíš s macechou. Byli jsme chudí, málokdy jsem snídal nebo svačil, několikrát jsem ve škole málem omdlel, ale tyhle časy skončily v mých deseti letech, kdy si mě maminka konečně vzala za sebou do Svitav a hned mě vykrmila.“

V podcastu vypráví o tom, jak od čtrnácti let pomáhal v rodinném bistru, a jako sedmnáctiletý začal pracovat ve vyhlášené pražské restauraci SaSaZu. „Bavilo mě to, denně jsem se tam učil nové věci, vydělával jsem dost na to, abych si v osmnácti koupil první auto. Takže jsem se vědomě, nadšeně a naplno začal věnovat gastronomii a k mámině zármutku ani nedokončil gympl – ona ve mně viděla budoucího lékaře nebo právníka.“

Namísto toho má ze syna šéfkuchaře a spolumajitele restaurace Levitate, kterou doporučuje michelinský průvodce – a nejspíš proto do ní zavítali například i zmínění američtí rockeři Tool.

Christian Chu v podcastu otevřeně hovoří o podivném jevu, který nejspíš způsobila covidová pandemie – téměř všechny podniky, a to od obyčejných hospod po luxusní restaurace, mají v posledních měsících potíže sehnat nadšené a šikovné číšníky nebo servírky na plac. „Upřímně řečeno to úplně nechápu, ale bojují s tím teď všude, nejen tady – nářek na stejné téma slyším pravidelně například i z Berlína nebo New Yorku.“

V Levitate dospěli do takového stadia, že raději omezí už tak malinkou kapacitu dvaceti míst o třetinu, a o kvalitní servis se bude starat hlavně on, Christian Chu, a jeho kuchaři.

„Není to ideální řešení, ale pro nejbližší budoucnost jsem lepší východisko nenašel. Věřím, že jde jenom o dočasný trend, a rozhodně neměním své plány: s Levitate si půjdeme přes všechny překážky pro alespoň jednu michelinskou hvězdu.“

Celý rozhovor s Christianem Chu si poslechněte buď přímo zde, nebo ve vašich podcastových aplikacích. Poslední část je odemčena pouze pro fanoušky, kteří nás podporují na webu Patreon.

 

 

 

Reklama
Advertisement
Reklama
Advertisement
Reklama
Advertisement

Sdílení

Reklama

Podpořte nezávislou žurnalistiku

I díky Vám mohou vznikat finančně náročné texty a reportáže v magazínu Reportér.

200 Kč 500 Kč 1000 Kč Jiná částka

On-line platby zajišťuje nadace Via a její služba darujme.cz

Reklama
Advertisement
Reklama
Advertisement