Editorial

Dobrou chuť!

02 / 06 / 2019

Úvodní slovo červnového vydání od šéfredaktora magazínu Reportér.

Úvodní slovo červnového vydání od šéfredaktora magazínu Reportér.

Na sklonku socialismu učila moje maminka několik let na čelákovickém strojnickém učilišti. Součástí jejího působení bývaly i pravidelné zájezdy na bramborové a chmelové brigády. Pro nás doma to znamenalo, že se přípravy večeří ujal tatínek. Coby muž starostlivý nic nešidil a denně chystal teplou večeři. V praxi to vypadalo tak, že od soboty do soboty byly sedmkrát za sebou párky s hořčicí a rohlíkem.

Sám jsem pohříchu otcovo kuchařské umění o mnoho nepřekonal, vedle párků dovedu ještě zařadit míchaná či sázená vejce, špagety s kečupem a na Štědrý den usmažit řízky a kapra v trojobalu.

Oč jsem horší u kuchyňské linky, o to raději jím u těch, kteří vařit umějí. Nemusí to být žádná vysoká gastronomie, dovedu ocenit dobré kyselo na krkonošské boudě, pěkně ugrilovanou krkovici u kamarádů na zahradě nebo třeba poctivý guláš ve vesnické hospodě.

S opravdovou radostí ale sleduji, jak se v posledních letech špičkoví šéfkuchaři čím dál více věnují tradiční české kuchyni a jejím variacím. V rámci možností se snažím jejich podniky podporovat návštěvou a konzumací.

Při rostoucí kvalitě pokrmů i surovin, ze kterých je mistři kuchaři připravují, se pak jídlo přirozeně stává čím dál více i společenským a konverzačním tématem. A proniká i do politiky. Legendární německý kancléř Helmut Kohl například nad nadívanými žaludky a dalšími pokrmy v restauraci v německé vesnici Deidesheim jednával s hlavami států od Gorbačova přes Alžbětu II. až po Václava Havla.

Před květnovými volbami se jídlo dostalo i na naši politickou scénu. Ovšem v poněkud obskurní podobě.

Téma dvojí kvality potravin vytáhl člověk, který už léta vydělává na produkci pochutin, jejichž kvalita se často vyrovná těm socialistickým párkům, na nichž si tříbil své kuchařské dovednosti můj táta. Dobrou zprávou o českých chutích pak může být, že mu to lidé nesežrali a žádný velký triumf se nad vodňanským kuřetem nebo uzeninou z Kostelce neslavil.

Milé čtenářky, milí čtenáři, přeji vám hezký červen, spoustu dobrých kulinářských zážitků a příjemné čtení!

 

 

P. S.: Pozor! Příští číslo vychází již před prázdninami, v pátek 28. června.

Galerie (1) Diskuze Sdílet

Autor také napsal

Mohlo by Vás zajímat