Gastronomie: Karlín v nové kůži

8. listopadu 2015

Proti proudu.

foto Lukáš Procházka.

V Karlíně se testují experimentální gastronomické koncepty a nové podniky otvírají co chvíli. Jednotlivosti jsou zajímavé, celek je však poněkud nekompaktní, neukotvený: chybějí zde kořeny a kontinuita. Karlín je tématem pravidelného průvodce gastronomií tuzemských měst, regionů a čtvrtí.

Na současné podobě Karlína se drasticky podepsaly povodně roku 2002. Některé domy se zřítily samy, mnoho dalších tehdy statici odsoudili ke zboření a řada původních hostinských živnostníků skončila. Na opravu prostor, které poničila voda, neměli peníze hlavně malí hostinští − právě ti přitom byli do té doby nejčastěji zastoupeným druhem ve čtvrti za železničním viaduktem.

Kromě vlakových tratí obkličuje Karlín magistrála: kvůli obojímu bývala tahle část Prahy léta trochu ušmudlaná. Dnes je však tohle přídavné jméno tím posledním, které byste pro popis Karlína použili. Počet nových budov, jež tu vyrostly v posledních letech, je nevídaný, stejně jako množství lidí, kteří spolu s nimi přišli. Většinou se jedná o administrativní prostory, jež naplnili příslušníci střední třídy, kteří se v Karlíně dříve zdaleka tolik nevyskytovali. A právě vkusu nově příchozích se během pár let pružně a výrazně přizpůsobila gastronomická krajina Karlína. Putyky, nálevny, nonstop bary s automaty a spoře osvětlené špeluňky se staly ohroženým druhem, na jejich místa nastoupila trendy bistra, kavárny se vzdělanými baristy a distingované restaurace.

Jejich příchod byl nicméně dosti překotný: jako by Karlín nestihl vstřebat svoji novou duši utvořenou všemi těmi změnami. Jako by si čtvrť na svoji současnou podobu ještě nezvykla. Snad odtud ten neuchopitelný pocit, že tu všechny ty čerstvě vzniknuvší podniky nepůsobí úplně přirozeně a zdomácněle.

Asijská nit

Je-li nějaký typ podniku pro dnešní Karlín skutečně typický, je to bistro. Což je trochu dané i architektonicky, prostory velkorysých rozměrů a majestátního vzezření, kam by bylo možno usadit luxusnější restauranty, nejsou zrovna silnou stránkou čtvrti. Zato komorních interiérů o rozměru dvoupokojového bytu tu najdete víc než dost.

Právě takový půdorys má jeden z letošních karlínských přírůstků, bistro Proti proudu (Březinova 22). Interiér vtipně vyzdobený zástrčkami a jinými atributy elektrického proudu, využívá rohové polohy, která i nevelké ploše dává možnost se nadechnout. Na své si tu přijdou hlavně milovníci sendvičů, často vyprodaným tahákem bývá domácí chleba obložený kyselými okurkami a teplým bůčkem. Kakao a rohlík namazaný máslem a domácí zavařeninou, které na menu inzerují za pětašedesát korun, nechám k vyzkoušení těm, co pocházejí z finančně zcela bezstarostných poměrů.

Podpořte Reportér sdílením článku