Moravan, jenž velí baru v Singapuru

Patnáctimetrová věž skrývá poklady, třeba lahev šampaňského za tři miliony.

foto Atlas Bar a Michaela Černá

Tisíce kilometrů od domova v asijském Singapuru našel Roman Foltán vysněnou práci. Monumentální a jedinečný podnik Atlas, který jako by vypadl z dvacátých let minulého století, z doby jazzu a poválečné euforie, zaujímá patnácté místo na žebříčku padesáti nejlepších barů světa. Právě tento podnik pomohl mladý Moravan stvořit – a nyní mu z pozice šéfbarmana velí.

Obrovský prostor singapurského baru Atlas pod námi tlumeně září křišťálem a zlatou patinou. Slyšíme vzdálené hlasy hostů, mezi vysokými křesly tu a tam obratně prokličkuje servírka. „Že je to krása?“ povzdychne si česky tmavovlasý mladík stojící opodál. „Občas si po práci sednu sem nahoru a jen se na tu nádheru potichu dívám.“

Z Romana Foltána nemluví pýcha. Spíš vděk za to, jakou dostal příležitost, a radost z toho, že se ji povedlo využít. Právě on totiž tohle místo pomáhal vybudovat. V roce 2016, v pouhých pětadvaceti letech, se stal šéfbarmanem luxusního singapurského baru Atlas, do kterého přes den chodí nakukovat turisté a večer se tu scházejí byznysmeni. A mladý Moravan je spoluzodpovědný za to, že se z Atlasu stává pojem.

V čem je hlavní kouzlo baru uprostřed asijské metropole?

Během sekundy vás přenese v čase i prostoru. Ve chvíli, kdy otevřete dveře, ocitnete se v Evropě či Americe dvacátých let.

Iluze je to dokonalá. Boty se boří do vysokého vínového koberce, slyšíte jazzovou melodii a vaše oči upoutá obrovská věž, která – odpusťte rouhání – připomíná barový oltář. Do výšky patnácti metrů se tyčí police s lahvemi ginu. Jak se asi vyndávají ty úplně nahoře? – napadne vás. „Před pár lety bylo ještě nutné vynést nahoru servírku v popruhu. Vznášela se nad hosty jako anděl,“ vysvětluje Roman Foltán. Jenže někteří hosté si tento nadpozemský jev tak oblíbili, že o alkohol z horních pater žádali schválně. „A také tenhle postup trval dlouho. Museli jsme vymyslet jiný systém, teď se vstupuje vnitřkem věže,“ říká šéfbarman.

Podpořte Reportér sdílením článku