Jídlo mladých nadšenců

Cukrářka a vrchní Zuzana Černá. Šéfkuchař Michal Černý.

foto Marek Kučera

Ještě jim nebylo třicet, a už se na jejich restauraci Story snáší chvála a ocenění. Člověk se těžko ubrání nadšení z manželů Michala a Zuzany Černých, oni sami jsou totiž nadšenci; svou restaurací a gastronomií žijí. Prošli si drilem michelinské kuchyně v cizině, sami nyní provozují pohodový rodinný podnik. Na nic si nehrajeme, říkají. Story je tématem pravidelného seriálu příběhů české gastronomie.

Že je ten krásně zlatohnědě propečený selečí bok na mém talíři extra třída, poznávají mé chuťové buňky s jistotou; poznal by to každý, kdo rád jí.

Ve chvíli pojídání však ještě nechápu všechny důvody, proč je křehké maso s originální přílohou z celeru, jablek a ořechů tak skvělé. Pochopím plně až zhruba o deset dní později, při osobním setkání s těmi, kteří ono jídlo v restauraci Story – ležící nenápadně ve vilové části pražských Petřin – připravují. Podnik totiž vlastní, řídí, vaří v něm a hosty obsluhují manželé, které jejich práce baví a věnují jí opravdu hodně energie a času. Od typických majitelů a vedoucích špičkových českých restaurací (ano, jejich jídlo lze do nejvyšší kategorie směle zařadit) se navíc liší minimálně jednou věcí. Věkem.

Šéfkuchař Michal Černý oslavil teprve 27 let a jeho partnerce, od léta již manželce, Zuzaně Černé bylo 25 let.

Přesto za tak krátký život stihli oba pracovat ve špičkové londýnské restauraci. O tom, co všechno v Británii zažili, ještě bude řeč, ale na jejich menu je vidět (a sami to říkají), že je ta zkušenost ovlivnila. Je těžké si vybrat, o kterém z jimi nabízených skvělých jídel mluvit: určitě nezapomenu na výborný cheesecake se slaným karamelem – dezerty jsou dílo Zuzany, cukrářky a vrchní v jedné osobě. A pak super tatarák s další neobvyklou kombinací, které by se někdo polekal, ale z mého pohledu je překvapivě chutná, totiž trochou syrových hub.

Samozřejmě že hodnocení lidí, obzvlášť u restaurací a jídla, je dost subjektivní záležitostí. Recenze novinářů a expertů, které se o pokrmech ve Story za dva roky její existence objevily, jsou ovšem s výjimkou pár vět velmi pozitivní; těmi výjimkami jsou mimo jiné i nepříliš uchopitelná prohlášení typu, že u „dvou jídel“ je „těch kombinací a dojmů na talíři až příliš“. Jinak se obvykle dočtete, že si recenzenti, jak profesionálové, tak i zákazníci hodnotící na webu TripAdvisor, pochutnali. Za všechny lze jmenovat jednoho z nejznámějších českých foodblogerů Martina Kuciela, řečeného Cuketka. „Skvělé a technicky propracované jídlo… Už delší dobu mě v Česku nenadchl žádný podobný podnik,“ napsal bloger. Restaurant Story ostatně zvítězil loni v létě v kategorii evropská kuchyně ve speciálu Top restaurace časopisu Euro. A letos podnik vítězství obhájil.

Kuchař, tedy hlupák?

Podpořte Reportér sdílením článku