Zdravotnictví

Nedostatek lékařů, odliv pacientů. Jak Babišův byznys vedl ke krizi na klinice

Post Image

Nedostatek lékařů, odliv pacientů. Jak Babišův byznys vedl ke krizi na klinice

Play icon
52 minut

ČTK/Profimedia.cz

Soukromá klinika ISCARE, která patří do fondů Andreje Babiše, během uplynulých let vysávala pacienty i lékaře chirurgie státní pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Začalo to za jeho vlády, vyvrcholilo loni personální krizí. Přednosta vinohradské chirurgie a zároveň lékař na ISCARE musel odejít. Už předtím měli doktoři připravený dopis vedení fakultní nemocnice, v němž naléhavě varovali před tím, že systém „neumožňuje bezpečné poskytování zdravotní péče“.

Ta schůzka ve mně zanechala opravdu hluboký dojem. Loni na podzim jsem se sešel s velmi frustrovaným lékařem, který pracoval v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. „V jedné chvíli jsem začal pochybovat o smyslu své práce. Měl jsem pocit, že tlak, který je na nás v práci vyvíjen, nás staví do přímého rozporu s Hippokratovou přísahou,“ řekl mi doktor s odkazem na základní etický princip, podle něhož musí lékaři za každou cenu pomáhat pacientovi a vyvarovat se „se škod a nesprávností“.

Doktor si nepřál zveřejnit své jméno a já za chvíli pochopil proč. „Byl jsem svědkem toho, jak se kolegové na chirurgickém oddělení trápí tím, že nemohou dát vážně nemocnému pacientovi bližší termín operace,“ svěřil se mi. Sám na chirurgii nepracoval, ale s lékaři z tohoto oddělení se osobně znal, proto měl poměrně přesné informace. Pacient, o němž hovořil, měl onkologické onemocnění. „Na nádor v oblasti slinivky se přišlo ještě poměrně brzo. Ale termín volného sálu, kde by se udělal náročný chirurgický zákrok, vycházel až za pět týdnů. Takže za těch pět týdnů pak pacient přišel na řadu a zjistilo se, že se metastáze mezitím objevily i na jiném místě. Celé se to zkomplikovalo. Vím, že ošetřující lékaři měli výčitky svědomí, že nemohli dát pacientovi vyšší šanci na přežití. Snížila se totiž úspěšnost léčby,“ vyprávěl mi lékař.

Po chvíli mi řekl, že to nebyl ojedinělý případ. A sdělil, proč se to v nemocnici děje. Obával jsem se, že bude těžké tuto situaci popsat, lidé se téměř jistě budou bát hovořit otevřeně a neanonymně – třeba z obavy, že by přišli o práci. Jenže za několik týdnů se mi zdroj opět ozval s tím, že se stalo něco, co by mi pomohlo při sbírání podkladů. Na Vinohradech totiž propukl skandál, který byl vrcholkem ledovce onoho pochybného systému, jenž vedl k nefunkčnosti poskytované péče. Incident se odehrál koncem října 2023 a dostal se do úředních dokumentů, takže bylo možné se o něj opřít.

Přečtěte si také

Přednosta ohrozil pacienta

O co šlo? V úterý 31. října 2023 probíhala ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady náročná operace jednoho pacienta s onkologickým onemocněním. Na sále byli dva špičkoví chirurgové profesor Martin Oliverius a Andrej Nikov. Zákrok trval několik hodin a protáhl se až do podvečerních hodin. Pacient měl otevřené břicho a lékaři se mu snažili zachránit život.

V době, kdy zákrok vrcholil, je ale rozhodila nečekaná událost. Kolem šesté hodiny večer začal přednosta chirurgické kliniky profesor Robert Gürlich telefonicky uhánět oba doktory, kteří byli na sále. Dožadoval se, aby jeden z lékařů okamžitě přerušil práci a věnoval se pacientce, kterou právě veze záchranka na Vinohrady. Podle Gürlicha bylo podezření, že pacientka má protržené tlusté střevo, k čemuž mělo dojít během vyšetření v jednom soukromém sanatoriu, které se nachází na pražském Žižkově.

Lékař Andrej Nikov později o celé události sepsal záznam o „nežádoucí události“. V něm stálo: „V průběhu operace nejdříve přednosta kliniky profesor Gürlich telefonicky kontaktoval profesora Oliveriuse. Posléze mi prostřednictvím odbíhající instrumentační sestry a později i dalšího službukonajícího lékaře, doktora Tomyaka, nechal sdělit své nařízení, že mám od výkonu odstoupit a doktor Tomyak mě má nahradit.“ To však odmítl, protože operace se nacházela v kritické fázi. „Ověřil jsem si, že se na klinice neodehrává žádná situace vyžadující moji bezprostřední přítomnost nebo že by hrozilo riziko plynoucí z prodlení mého rozhodnutí. Proto jsme se po vzájemné dohodě s operatérem rozhodli mé nahrazení doktorem Tomyakem posunout do vhodnější fáze výkonu,“ napsal do stížnosti.

Podpořte Reportér sdílením článku