Správně léčení pacienti s HIV jsou neinfekční. Řada lékařů je přesto odmítá ošetřit

1. prosince 2023

foto: archiv Davida Jilicha

Na konci minulého století patřil virus HIV k největším hrozbám. Kdo se nakazil, měl před sebou spíš jednotky let života. Dnes už je situace jiná, správně léčený člověk nejenže se může dožít vysokého věku, ale stává se i neinfekčním. Ročně u nás testy odhalí mezi 200 a 300 novými případy, ve skutečnosti však čísla budou vyšší: testovat se totiž chodí málo lidí. Přitom včasné odhalení nákazy je pro prognózu klíčové, upozorňuje David Jilich, vedoucí HIV centra Kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice na Bulovce.

Když se pacient s HIV správně léčí, po nějaké době přestane být infekční. Jak je to možné?

Každý pacient s prokázanou infekcí HIV by měl dostat léčbu bezodkladně. Po určité době léčby se virus přestane množit, což se laboratorně měří. V tomto stavu už virus není přítomen v krvi ani v dalších tělních tekutinách, takže člověk už není v běžném kontaktu – ať už pro svého sexuálního partnera, nebo třeba během zdravotního zákroku – infekční.

Přesto jsem nejednou slyšela, že někteří zdravotníci nechtěli pacienta léčícího se s HIV ošetřit. Mluví o tom vaši pacienti?

Nejenže s námi o tom mluví, protože my jsme ti, kdo jsou jednoznačně na jejich straně. My jim dokonce někdy sami říkáme, že se jim to může stát, tak aby se na to snažili být připraveni. Aby však k tomu docházelo co nejméně, snažíme se zlepšovat informovanost nejen u laické, ale i odborné veřejnosti.

Není to někdy frustrující? Vždyť ti zdravotníci jsou vaši kolegové…

Jeden můj pacient kontaktoval víc než dvacet stomatologických ambulancí s žádostí o převzetí do péče a ve všech ho odmítli. To je samozřejmě velmi frustrující, zejména ale pro toho člověka samého. Nás to už nepřekvapí. Samozřejmě že jsme z toho smutní, ale nevzdáváme to.

Jak konkrétně se s tím dá bojovat?

Snažíme se spolupracovat s médii a s kýmkoli, kdo se snaží profesionálně a účinně šířit správné informace. Abych ale neříkal jen špatné věci – s generační obměnou zdravotníků se situace trochu lepší.

Přečtěte si také

Vraťme se k léčbě. Závisí doba, za kterou se stává člověk neinfekčním, i na tom, jak dlouho o své nemoci nevěděl?

Když to zjednoduším, tak to závisí na množství viru v době zahájení léčby. Virus se u různých lidí v různých fázích infekce množí různě rychle a doba mezi zahájením léčby a dosažením stavu neinfekčnosti je individuální. V krajním případě se někdo do toho stavu může dostat v rámci několika týdnů, v opačném případě to trvá i několik měsíců. Je to ale vždy třeba ověřit laboratorním vyšetřením.

Předpokládám, že neinfekční je člověk pouze tehdy, když řádně užívá léčbu.

Ano. V případě, že by pacient léčbu přerušil, tento stav přestává platit. Protože za nějakou dobu se virus začne opět množit. Druhá eventualita nastává v případě selhání léčby, tedy když selže lék samotný, nikoli pacient.

Kdy může léčba selhat?

Nejpravděpodobnějším důvodem je nedodržování režimu. Což může být dlouhodobé nedokonalé užívání: tu vynechám den, tam dva… Tím dám prostor pro vznik rezistence. Ale ani v takových případech není selhání léčby příliš časté, neboť léky jsou natolik účinné, že si toho často nechají hodně „líbit“. Což samozřejmě neznamená, že takové nedodržování režimu schvaluji. Navíc v současné době je obvyklé dávkování podle mě velmi pohodlné, lék se užívá jednou za čtyřiadvacet hodin.

Podpořte Reportér sdílením článku